Kauzu Donovaly ve svých článcích detailně analyzoval právě Ján Kuciak. Centrem jeho pozornosti se stalo známé lyžařské centrum Donovaly ve slovenském národním parku Nízké Tatry, jen pár kilometrů od Kočnerova domovského Ružomberoku.

Kočner si v Donovalech nejprve pořídil několik menších ubytovacích zařízení a později nechal postavit luxusní hotel Residence. Právě tyto nemovitosti pak využíval při realizaci komplexního daňového podvodu. Hotely opakovaně přeprodával mezi několika schránkovými společnosti, následně si pak za koupi nechal od státu vrátit na daních kolem 8,1 milionu eur, tedy více než 200 milionů korun.

Celým podvodným schématem se začala zabývat Národní kriminální agentura. Vyšetřováním případu byl pověřen policista Štefan Jombík, který už v minulosti pracoval i na jiných Kočnerových kauzách. Navzdory rozsáhlým důkazům však vyšetřování Kočnerova majetku v Donovalech zastavil.

Kuciak v roce 2017 napsal článek, v němž upozornil na řadu pochybení, kterých se vyšetřovatel dopustil. Díky němu nakonec prokuratura Jombíkovi kauzu odebrala a celý případ se dostal až k soudu. Jombík poté čelil disciplinárnímu šetření, po Kuciakově vraždě policejní sbor nadobro opustil.

zpět na hlavní článek