Dokument o Jánu Kuciakovi a Martině Kušnírové bude mít premiéru v Torontu

Film o vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové bude mít prvního května světovou premiéru na kanadském festivalu dokumentárních filmů The Hot Docs Festival. Za vraždu, která otřásla Slovenskem a nastartovala důležité změny v politice, justici i ve vedení policie, byli zatím odsouzeni tři lidé, což se momentálně stále netýká objednatele tohoto brutálního činu. Film „The Killing of a Journalist“ vznikl pod taktovkou OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) a díky produkční společnosti Final Cut for Real.

Zlata Kušnírová během natáčení dokumentu, foto: Eva Kubániová

Dokument „The Killing of a Journalist“ se na mezinárodním festivalu v Torontu bude poprvé promítat 1. května, znovu pak 5. května, tedy v den, kdy před čtyřmi roky měli mít zavraždění snoubenci svatbu. Mimo samotný příběh vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky snímek reflektuje i dopad tohoto činu na slovenskou společnost.

„Velice mě těší, že se tento dokument dostal až tak daleko. Zejména proto, že bude promítán 5. května, na výročí jejich nedožité svatby. To je pro mě obrovské ocenění. Celý svět uvidí, co se jim stalo, kdy se jim to stalo a kdo jim to vlastně udělal,“ komentuje premiéru dokumentu o své dceři a nastávajícím zeťovi Zlata Kušnírová.

Dokument režíroval Matt Sarnecki z OCCRP, nadnárodní novinářské organizace, jejíž součástí je i investigace.cz. „Film vznikl jako odkaz Jána a Martiny, dvou mladých lidí, kteří se svou prací snažili budovat lepší a spravedlivější Slovensko,“ vysvětluje Sarnecki. „Zároveň vznikl i proto, že celý příběh má také temnou a hlubší zápletku, je to šokující výpověď o ohromné korupci, jejíž funkčnost se do té doby nepodařilo nikomu popsat. Je to ale také výpověď o síle investigativní novinařiny.“

„Věřím, že film na lidi zapůsobí a připomene jim, jaká tragédie se stala,“ komentoval otec zavražděného Jozef Kuciak.

Jednou z hlavních postav dokumentu je ředitelka a zakladatelka investigace.cz Pavla Holcová, která s Jánem Kuciakem dlouhodobě spolupracovala například na odhalování vlivu italské mafie na Slovensku. „Dokument by nemohl vzniknout bez projektu ‚Kočnerova knižnica‘, kdy se redakce největších slovenských médií spojily nad 56 terabyty dat z policejního vyšetřování vraždy Jána a Martiny. Našim slovenským kolegům i všem lidem, kteří po vraždě vyšli do ulic a požadovali nezávislé objasnění vraždy, patří obrovský dík,“ reaguje Holcová.

„Ján svou prací odhaloval propojení politiky a organizovaného zločinu, což je to nejnebezpečnější, co může novinář dělat,“ uvedli v oficiálním vyjádření zakladatelé OCCRP Drew Sullivan a Paul Radu. „Matt natočil hluboký film, jenž ukazuje tragickou ztrátu nadaného novináře, ale také to, jak tato ztráta přerostla v odpor občanské společnosti, která demokratickými prostředky svrhla pokřivenou vládu. Zároveň je to další důkaz kréda OCCRP: Můžete zabít novináře, ale ne jeho práci.“ 

Na dokumentu se podílela producentka Signe Byrge Sørensen z dánské společnosti Final Cut for Real, jež byla pětkrát nominována na Oscara a čtyřikrát vyhrála prestižní americký filmový festival Sundance.

Kanadský mezinárodní festival dokumentárních filmů The Hot Docs je největší severoamerický festival zaměřený na tento typ filmové produkce, pravidelně se tam představuje více než 200 špičkových filmů z celého světa. Evropská premiéra „The Killing of a Journalist“ zatím oznámena nebyla.

Tým investigace.cz
Autorka úvodní fotografie: Eva Kubániová
Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podporujte naši práci.