ČCIŽ pomáhá růst nové generaci investigativních novinářů

České centrum pro investigativní žurnalistiku se již podruhé podílelo na organizaci investigativního kurzu Achillova data III pro studenty a čerstvé absolventy žurnalistky v České republice a na Slovensku.

Achillova data III je tříměsíční kurz pro nadějné žurnalisty pořádaný neziskovou organizací Zaostřeno o.p.s. Jeho hlavním cílem je seznámit studenty s nástroji a metodami investigativní žurnalistiky během tří dnů intenzivních teoretických workshopů. Získané teoretické znalosti posléze účastníci demonstrují v praxi ve vlastních projektech. Do kurzu, který se zpravidla koná na podzim, se mohli přihlásit čtyřčlenný týmy s námětem svého projektu, letos z oblasti zdravotnictví. Každému týmu byl přidělen jeden mentor – novinář, který zastává funkci fiktivního šéfredaktora, pomáhá svým svěřencům a usměrňuje jejich pátraní.

Teoretická část proběhla mezi čtvrtým a šestým listopadem v Americkém centru v Praze a účast zahraničních lektorů byla letos skutečně bohatá. I České centrum pro investigativní žurnalistiku zde mělo své lektorské zastoupení. Workshop s názvem „Když chceš pátrat po zločincích, mysli jako zločinec“, který vedla Pavla Holcová ­– zakladatelka našeho investigativního centra, byl účastníky kurzu vyhodnocen jako nejlepší česká přednáška.

Název workshopu nebyl jen kreativní výmysl dlouholeté investigativní novinářky. Zadání znělo: „Máte k dispozici 100 kilogramů kokainu, prodějte ho a vydělejte co nejvíc peněz, které ale musíte zlegalizovat.“ Po dvou dnech v uzavřené místnosti, kde 32 studentů již 10 hodin poslouchalo, jak účinněji bojovat proti nelegální činnosti, se najednou ocitli na druhé straně barikády. Nejprve se všichni smáli, ale Pavla Holcová své zadání myslela zcela vážně a skupiny studentů začaly pracovat na svém prvním pašeráckém plánu. Nad prezentaci jednotlivých zločineckých námětů se ukázalo, že z budoucích žurnalistů by klidně mohli být i úspěšní vůdci drogových kartelů.

Přednášky byly samozřejmě nabité mnoha důležitými informacemi. Jak pracovat s rejstříky a veřejně dostupnými informacemi názorně předvedl Jiří Skuhrovec z Centra aplikované ekonomie Datlab. Právní otázky ke „stošestce“ (Zákon o svobodném přístupu k informacím) a etické dilema související s příslušným zákonem představili Tomáš Němeček a Jindřich Šídlo.

Zkušené české investigativce doplnily svými workshopy Američanky Nikole Hannah-Jones a Lena Groeger z nezávislého investigativního newsroomu ProPublica. Ty se zaměřily na umění vedení interview a důležitost sociálních sítí při sběru informací. Největší potlesk sklidili páni z agentury Reuters a jich návod na tvorbu breaking news při simulovaném pádu letadla. Poslední mezinárodní dvojici lektorů byli investigativní novináři Zuzana Patková a Marek Vagovič ze Slovenska, kteří mimo jiné předvedli užitečný trik, jak zabránit odposlechu telefonu. Mobil si do alobalu po skončení workshopu zkoušel zabalit nejeden účastník.

Po třech intenzivních dnech výuky se osm týmu vrhlo na svá zdravotnické témata. Pod vedením českých a slovenských novinářů budou až do začátku února pátrat po pravdě. Zda získané zkušenosti během své investigace využijí, ukáží až výsledné články. Možná se i řady Českého centra pro investigativní žurnalistiku v únoru rozrostou o nové členy.