Ázerbájdžánská enkláva v Česku

Známá ázerbájdžánská investigativní novinářka Chadídža Ismailová oslavila příchod nového roku ve vězeňské cele. Dostala se tam, podobně jako řada jejích kolegů, kvůli svým článkům. V nich upozorňovala na pochybné podnikání politiků, které je v Ázerbájdžánu v jakékoliv formě u ústavních činitelů nelegální, i na prorůstání jejich vlivu do soukromé sféry. Mezi jí sledované kauzy patřil i vznik takzvané „ázerbájdžánské enklávy“ v Karlových Varech. Její text z října roku 2012 nyní čtenářům přinášíme v aktualizované verzi v češtině.

Na mezinárodním letišti Hejdara Alijeva v Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu, bývá fronta pro odbavení pasažérů letících do Prahy první třídou většinou stejně dlouhá jako ta pro cestující ekonomickou třídou. Česko se totiž v posledních letech stalo oblíbenou destinací pro skupinu vlivných ázerbájdžánských politiků a investorů.

Představitelé na ropu bohatého Ázerbájdžánu, včetně členů vládnoucí rodiny Alijevů, v Praze založili několik firem, skoupili pozemky a postavili hotely a luxusní vily. Většina z nich se nachází v okolí Karlových Varů.

Problém je, že některé z těchto investic nejsou legální. Celý rozsah ázerbájdžánského podnikání v Čechách vyšel najevo, když redaktoři OCCRP, mezinárodního projektu sdružujícího centra investigativní žurnalistiky, zkoumali katastr nemovitostí a obchodní rejstřík v souvislosti s prominentními figurami Ázerbájdžánu. Ukázalo se, že tamní politická elita se pustila do soutěže, jejímž cílem je skoupit nemovitosti přímo v centru Evropské unie.

Obliba Karlových Varů u Ázerbájdžánců má svůj historický důvod. Zdejší léčebné prameny vyhledával už car Petr I. Veliký. I v současnosti je tato lokalita populární mezi bohatými Rusy, a to zejména pro místní luxusní golfová hřiště a drahé kolonády. Většina služeb je zde nabízena v ruštině, přičemž u těch nejdražších podniků je toto povinností.

Rodinná záležitost

„Karlovy Vary znají Ázerbájdžánci velmi dobře,“ říká senátor Jan Horník. „Ázerbájdžánský premiér mi jednou řekl, že tam cestuje častěji za byznysem než odpočinkem, protože tam potká polovinu ázerbájdžánské vlády.“

Nejvýraznější propojení obou zemí vede přímo k vládnoucí rodině. Arzu Alijeva, jedna ze dvou dcer ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva, byla mezi léty 2006 a 2013 jedinou akcionářkou společnosti Zodiac Immobilienbesitz sídlící v centru Prahy. Svůj podíl ale v září 2013 prodala za 1,2 milionu dolarů dalšímu ázerbájdžánskému veřejnému činiteli – poradci ministra daní Mahiru Rafiyevovi. Ten je obchodním partnerem prezidentské rodiny v oblasti bankovnictví.

Dcera ázerbájdžánského prezidenta vlastní v Karlových Varech luxusní vilu.
Dcera ázerbájdžánského prezidenta vlastní v Karlových Varech luxusní vilu.

Ve výpisu z českého katastru nemovitostí je uvedeno, že této firmě patří vila v hodnotě jednoho milionu Eur v prestižní čtvrti Karlových Varů.

Sídlo má společnost rodiny Alijevů zapsané v prostorách pražské advokátní kanceláře Alfery-Hrdina, jejíž leták tvrdí, že se firma specializuje na audity, daně a právní služby. Sám ředitel firmy Pavel Alfery-Hrdina odmítl mluvit o Alijevině společnosti a jejím podnikání vůbec.

Arzu Alijeva ale není jediná z prezidentské rodiny, kdo řídí český podnik. Alijevin dědeček z matčiny strany, Arif Pašajev, vlastní společnost Retro-Inter se sídly v Praze a Karlových Varech. Pašajev oficiálně řídí ázerbájdžánskou leteckou akademii. Podle depeší amerických diplomatů zveřejněných serverem Wikileaks důležitou roli v ázerbájdžánské ekonomice však hrají všichni příbuzní Alijevů. Americké materiály hovoří o klanu Pašajevů jako o „nejmocnější rodině v Ázerbájdžánu“.

Pašajev ovládá Pasha Holding, ázerbájdžánský koncern podnikající v pojištění, bankovnictví, cestování, stavebnictví a investicích, včetně banky Pasha. Webové stránky společností a audit firmy Ernst and Young o něm hovoří jako o člověku, který podniky ve skutečnosti řídí. Generálním ředitelem je ale jeho synovec Mir Džamal Pašajev. Podle webových stránek se má jednat o jednu z největších nových firem v Ázerbájdžánu.

Takto vypadala stavba hotelu Retro Riverside, který patří společnosti ovládané Arifem Pašajevem, otcem ázerbájdžánské první dámy.
Takto vypadala stavba hotelu Retro Riverside, který patří společnosti ovládané Arifem Pašajevem, otcem ázerbájdžánské první dámy.

Retro-Inter vlastní v Karlových Varech řadu nemovitostí včetně nově postaveného hotelu Jeseter, který byl po dostavení přejmenován na hotel Retro Riverside. Noc zde stojí v rozmezí pěti a 33 tisíc korun. Dům se nachází na břehu řeky, deset minut od centra města. Na jedné straně je lemován lesem, na druhé privátní ruskou vesnicí. Budova postavená v ruském stylu stojí na ruinách bývalé rybářské chaty a hostům nabízí třicet pokojů, restauraci a dvě přístaviště. Místní si sem dříve rádi chodili odpočinout a vykoupat se. Po uzavření jediného tamějšího přírodního koupaliště v devadesátých letech však lokalita přestala být pro návštěvníky lákavá. Hotel rozděluje obvyvatele na dva tábory. Jedni věří, že jeho otevření má šanci znovu okolí oživit, zatímco druzí se obávají, že jeho monumentální design se k místu nehodí a vysoké ceny odradí obyčejné Čechy od návštěvy. Společnost Retro-Inter také vlastní staveniště, dům a byt v blízkém Jenišově, Mezirolí a Doubí.

Obchodník

Ačkoli je Arif Pašajev jediným akcionářem společnosti Retro-Inter, ředitelem je další Ázerbájdžánec s českým občanstvím, Fakhraddin Mirzoev žijící v Karlových Varech. Kromě Retro-Inter vede také švýcarský holding Terma Travel Group. I když tato společnost působí v Karlových Varech, její pobočka Global-Accounting-Services.com se nachází v Praze, kde ještě před několika měsíci sdílela kanceláře s firmou Retro-Inter. Mirzoev také přímo nebo prostřednictvím skupiny Terma figuruje v půl tuctu dalších společností v České republice.

Zdá se, že Mirzoev je mezi Ázerbájdžánci žijícími v Česku známý jako úspěšný muž. Jezdí v Porsche, založil rallye tým Terma Travel a zajistil mu sponzorování a jeho profil na Facebooku prozrazuje, že zná důležité lidi, jako je senátor Jan Horník. „Pana Mirzoeva znám. Ázerbájdžánský velvyslanec je můj přítel a při našich jednáních byl často přítomen zástupce Terma Travel,“ říká Horník.

Mirzoev sám na otázky reportérů OCCRP odpovídat nechtěl, ale uvedl, že jeho obchody se netýkají žádných dalších osob. Dříve byl však také oficiálním zástupcem Ázerbájdžánských aerolinií a osobně přivítal jejich první letadlo, které přistálo na pražském letišti v červenci 2010. Přímý let mezi oběma hlavními městy pravidelně využívají i další významní ázerbájdžánští podnikatelé, kteří také vyhledávají Českou republiku.

Kněží byznysmenem

Mezi další významné ázerbájdžánské investory patří tamní poslanec Javanshir Pashazade (anglickou transkripci svého jména používá i v českém obchodním rejstříku) a jeho bratr Allahshukur, který své jméno v registrech pozměnil do podoby „Allahshukur Pasha – Zada“. Tento islámský šejch, kavkazský velký muftí a předseda Kavkazské náboženské rady se v roce 2009 umístil v žebříčku pěti set nejvlivnějších muslimských osobností světa.

Podle informací z obchodního rejstříku vlastní oba bratři karlovarskou společnost Aynur KV, která má jako předmět činnosti uvedeno mimo jiné prodej alkoholu, což je v vzhledem k muslimskému vyznání majitelů společnosti překvapivé. Firmě Aynur KV také patří bytový komplex v centru Karlových Varů. Javanshir Pashazade však prostřednictvím svého řidiče popřel vlastnictví jakýchkoli českých firem.

Allahshukur Pasha – Zada, kavkazský velký muftí, v Česku vlastní bytový komplex.
Allahshukur Pasha – Zada, kavkazský velký muftí, v Česku vlastní bytový komplex.

Allahshukur Pashazade v ázerbájdžánských médiích vystupuje jako kontroverzní postava. Tento náboženský vůdce udržuje dobré vztahy s vládnoucím režimem a často dává najevo oddanost zdejších muslimů prezidentu Alijevovi. V Ázerbájdžánu je známý také svými styky s Alim Evsenem, tureckým podnikatelem, který je momentálně ve španělském vězení kvůli údajné účasti na praní peněz pro Husajna Salema, důvěrníka bývalého egyptského vůdce Husního Mubaraka. Evsenovo podnikání již dříve popsalo OCCRP. Pashazadeho syn je také ženatý s Evsenovou dcerou.

Azer Rashidoghlu, ředitel centra pro sociální studia Tolerant, je přesvědčený, že velký muftí by měl rezignovat, pokud se prokáže, že informace o jeho podnikání jsou pravdivé. „O nedostatku transparentnosti v Radě kavkazských muslimů a v záležitostech podnikání islámského šejcha se mluví už dlouho. Své obchodní aktivity však vždy popřel. Ví totiž, že nejsou vzhledem k jeho postavení vhodné,“ říká Rashidoghlu a dodává, že podobný byznys zavání zásadním střetem zájmů.

„Pokud osobnost náboženského života podniká, a to zejména v zemích jako je Ázerbájdžán, riskuje, že si bude muset vybrat mezi vlastním zájmem a zájmy muslimů,“ pokračuje Azer Rashidoghlu. K takovým situacím už podle něj několikrát došlo. Velký muftí nebránil zájmy muslimů proti nařízením prezidenta: nepostavil se proti zákazu nošení hidžábů ve školách nebo proti uzavírání některých mešit. „Místo toho vždy slíbil podporu prezidentovi a jeho rodině, aby si pojistil své podnikání a investice v zahraničí.“

Bratři Javanshir a Allahshukur Pashazadové, jeden poslanec a druhý kavkazský velký muftí, vlastní v Karlových Varech bytový komplex.
Bratři Javanshir a Allahshukur Pashazadové, jeden poslanec a druhý kavkazský velký muftí, vlastní v Karlových Varech bytový komplex.

Podnikání Javanshira Pashazady je podle ázerbájdžánských zákonů nelegální. „Členové parlamentu/poslanci nesmějí podnikat. Takže pokud jsou společníky v jakékoliv firmě, porušují zákon,“ tvrdí Vasif Movsumov, ředitel Protikorupční nadace – nevládní organizace se sídlem v hlavním městě Baku. „Zákon zakazuje veškerou obchodní aktivitu poslanců – nezáleží na tom, jestli doma nebo v zahraničí.“

Prominentní ázerbájdžánské rodiny však nepodnikají jen v České republice. Jak už OCCRP napsalo dříve, Arzu Alijeva společně se svojí sestrou Leylou a matkou Merhiban vlastní nezanedbatelný počet společností registrovaných v Panamě. Přes ně ovládají těžbu zlata, mobilního operátora, stavební firmu a další vysoce rentabilní investice v Ázerbájdžánu. Merhiban Alijeva je navíc poslankyní. Všechny pokusy získat oficiální vyjádření k podnikání prezidentské rodiny zůstaly bohužel nevyslyšeny. „Měli by zveřejnit podstatu svého byznysu a navíc podat místopřísežné prohlášení, že všechny obchodní aktivity ukončili. Vzhledem k tomu, že se nic takového nestalo, je to pro mě jasný případ korupce,“ říká Movsumov.

Bytový komplex, který patří společnosti vlastněné rodinou Pashazadů, je situován na kopci, odkud nabízí výhled na kolonádu Karlových Varů. Navíc je v těsné blízkosti jednoho z nejznámějších hotelů západních Čech – Hotelu Imperial. Budovy však silně kontrastují se svým okolím – panelákový design byl násilím vklíněn mezi klikaté dlážděné uličky a staré domy.

Samotný schvalovací proces nutný k udělení stavebního povolení v historické zástavbě Karlových Varů byl poněkud kontroverzní. Podle novináře Karlovarského Deníku Jaroslava Doliny byl původní stavební plán budovy ještě o patro vyšší, ale takový návrh vyvolal řadu ostrých protestů. Mnoho prostor v tomto komplexu je dosud prázdných a na venkovních zdech povlávají poutače lákající k nákupu či pronájmu místních luxusních bytů. Jména na označených zvoncích znějí rusky.

Další vládní velkopodnikatelé

Mezi další členy parlamentu, kteří také podnikají v České republice, patří sourozenci Adil a Allahverdi Alijevovi. Adil Alijev je podílníkem ve firmě West End Centre. Tato firma vlastní pozemek na západním okraji Karlových Varů. Rodina Allahverdiho Alijeva si v roce 2003 založila společnost Ran Limited na stejné adrese, kde jsou zapsány i dvě firmy patřící do skupiny Terma Travel Group.

Řada firem spojených s Ázerbájdžánem sídlí v budově v centru Karlových Varů.
Řada firem spojených s ázerbájdžánem sídlí v budově v centru Karlových Varů.

V Ázerbájdžánu oba bratři pracovali v policejních složkách pod dohledem svého staršího bratra Maharrama Alijeva, bývalého šéfa policejního sboru v Baku, který je v současné době ázerbájdžánským velvyslancem v Tádžikistánu. Adil Alijev, jenž zároveň předsedá federaci kickboxerů a zápasníků Muay-Thai, se dostal do parlamentu v roce 2005 poté, co se vzdal místa okresního policejního šéfa.

Allahverdi Alijev, který působil také na ministerstvu vnitra, je spolupodílníkem ve firmě Ran Limited, a to společně se svojí manželkou Tamarou a synem Ruslanem Alijevem. Ten v rozhovoru pro ázerbájdžánská média uvedl, že je také ředitelem pojišťovací skupiny Ateshgah Insurance group, kterou vlastní ázerbájdžánská státní ropná společnost SOCAR.

Adil Alijev nepopírá, že v Česku podniká: „Nic vám k tomu neřeknu. V České republice mám hodně příbuzných, kteří jsou majiteli mnoha firem. To není žádným tajemstvím.“ Adil Alijev připustil, že si je vědom ázerbájdžánských zákonů, které zakazují poslancům podnikat, ale odmítl se k tomuto dále vyjadřovat. Rodinná firma Ran Limited vlastní v centru Chebu dům a také jeden z apartmánů v bytovém komplexu v Doubí.

Původní text, jehož autory jsou Pavla Holcová, Chadídža Ismailová and Jaromír Hasoň vznikl ve spolupráci Českého centra pro investigativní žurnalistiku a OCCRP.

Infografika