#zesvěta: Albánie vyrazila do Austrálie

První polovina prázdnin je za námi a zbývá ještě druhá. V naší pravidelné rubrice #zesvěta se toho o relaxu ovšem moc nedočtete, kriminální živly jsou totiž stále ve střehu. Když se například takový mafiánský boss rozhodne vyrazit na dovolenou, rád spojí práci s odpočinkem. Platí to třeba pro albánského politika, který si vybral neobvyklou destinaci – Austrálii – pro založení nové pobočky svého mafiánského klanu. Kdyby australská policie využívala stejně chytrý software jako ta newyorská, albánské gangstery by možná zadržela mnohem dříve. Zázračný program totiž dokáže identifikovat narkobarony pouze na základě stylu jízdy autem. A co se týče softwaru, špehovací program si pořídila i americká FBI, jenže na něj úplně zapomněla – dokud nezačala vyšetřovat samu sebe.

 #1 Albánská Austrálie

Tom Doshi během setkání s papežem. Zdroj: Facebook

 Tom Doshi, významný albánský podnikatel a politik s vazbami na premiéra, zřejmě vedl organizovanou kriminální skupinu. Nikoho by nepřekvapilo, pokud by se něco podobného dělo přímo v Albánii, klan však kořeny zapustil u protinožců. Páni gangsteři si dali za cíl obšťastnit kouskem albánské atmosféry slunnou Austrálii a k přesunu na jižní polokouli využili slabiny australského imigračního systému. Klan z jihovýchodní Albánie se specializoval na nelegální pěstování konopí, pašování zbraní i drog a praní špinavých peněz.

Více o příběhu Albánců v Austrálii se dočtete na stránkách OCCRP.

 #2 Váleční psi

Spousta úspěšných ruských podnikatelů tvrdí, že s válkou v Ukrajině nemají nic společného, a dokonce že jsou proti zabíjení lidí. Rozsáhlý výzkum ruského investigativního média Projekt ale pod názvem „Váleční psi“ dokumentuje, že z válečných smluv těží hlavně majitelé velkých průmyslových a IT podniků. Na seznamu podnikatelů, kteří se podíleli na vývoji zbraní vraždících civilisty, jsou jména známá i v Česku: Oleg Děripaska, Viktor Vekselberg nebo Vladimir Jevtušenkov. Poslední citovaný se nedávno dostal na český sankční seznam. Pokud byste se rádi dozvěděli, jaké zbraně byly použity v Buči i v dalších zdevastovaných ukrajinských městech a kdo přispěl k jejich výrobě, otevřete si stránky projektu „Váleční psi“.

Nevybuchlá ruská raketa FAB-500. Model, na jehož výrobě se podílí trojice V. Jevtušenkov, V. Vekselberg a O.Deripaska. Zdroj: Státní pohotovostní služba Ukrajiny

#3 FBI vyšetřuje sama sebe

Když v dubnu letošního roku The New York Times informoval, že kdosi pro americkou vládu zakoupil a nasadil špionážní software od kontroverzní izraelské hackerské společnosti NSO, úředníci Bílého domu prohlásili, že o této smlouvě neměli tušení, a vyšetřování přenechali FBI. Ta nakonec přišla s nečekaným zjištěním: špionážní program neopatřil nikdo jiný než samotná FBI. Smlouva na špehovací software mezi dodavatelem Riva Networks a NSO byla uzavřena v listopadu 2021. Jen pár dní předtím přitom administrativa prezidenta Bidena zařadila NSO na černou listinu ministerstva obchodu, čímž prakticky americkým firmám zakázala s touto společností obchodovat.

Podrobnosti příběhu se dočtete na stránkách The New York Times.

#4 Řídíš jak narko!

Newyorští policisté ve městě Scarsdale zadrželi drogového dealera Davida Zayase. Ve vozidle měl v tom okamžiku velké množství cracku, zbraň a 34 000 dolarů v hotovosti. Nic zvláštního by na tom nebylo, jen další rutinní den newyorské policejní hlídky. Výjimka ovšem potvrzuje pravidlo: Zayase byl totiž zadržen na základě způsobu, jakým svůj vůz řídil. Policie totiž využila služeb softwaru Rekor, který analyzuje data z regionálních silnic díky systému automatického rozpoznávání SPZ a současně posuzuje podezřelé chování řidičů na základě předešlých záznamů vozidel. Rekor policistům vyhodnotil Zayasovy cesty „jako trasy používané dealery narkotik, zahrnující nápadně krátké zastávky“.

Více o zázračném deus ex machina se dočtete na stránkách Gizmoda.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní grafiky: Mahulena Kopecká