#zesvěta: Zátahy na kokain, myši a marihuanu

V dnešní pravidelné dávce #zesvěta (ne)organizovaného zločinu se dozvíte o zátazích na drogy, plchy a na ruského oligarchu, nebo o tom, proč církev na Sicílii zakázala rodinám při křtu jmenovat kmotry svých novorozenců. 

 #1 Sankcionovaný oligarcha

FBI v úterý vtrhla do washingtonské rezidence ruského oligarchy. Oleg Děripaska je dlouhodobě veden na americkém sankčním seznamu v reakci na snahy Ruska ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016. Děripaska se netají tím, že je příznivcem ruského prezidenta Vladimira Putina, a slouží v zájmu ruského státu. Do USA opakovaně cestoval s diplomatickým pasem. Sankce amerika uvalila i na oligarchovy společnosti. Americké ministerstvo financí k sankcím uvedlo, že byl “Děripaska vyšetřován pro praní špinavých peněz, vyhrožování majitelům konkurenčních firem, nelegální odposlouchávání státního úředníka a podílení se na vyděračství”.

Více zde.

 #2 Zátahy na kokain, myši a marihuanu

Téměř šest tun kokainu, což je například váha slona afrického, bylo policií zabaveno na portugalském pobřeží. Drogy byly ukryty na luxusní jachtě a zabaleny do 183 balíků. Jedná se o portugalský rekord a jeden z největších drogových zátahů v Evropě.

Více zde.

Když prováděli italští policisté zátah na pěstírnu marihuany na jihu země, netušili že objeví také chovnou stanici myší. Plchové jsou totiž tradiční lahůdkou, která je servírována nejváženějším členům mocné italské mafie ‘Ndrangheta. Podle ochránců přírody chytají pytláci myši v horách a následně je prodávají gangsterům a restauracím. 

Více zde.

 #3 Zákaz kmotrů na Sicílii

Jedna z italských křesťanských diecézí se rozhodla zakázat jmenování kmotrů při křtech.  Obávají se totiž, že role kmotra nabádá k spolčování se s mafií, protože role kmotra je vnímána spíše jako nakupování zlatých náhrdelníků a vymýšlení příležitostí jak vytvářet nové kontakty pro svou rodinu než jako role duchovního vůdce. Sicilská diecéze zákaz vyhlásila na tři roky. 

Více zde.

 #4 Certifikátová sebevražda

V německém Essenu si podvodníci prodávající falešné covidové certifikáty zajistili přímou cestu do policejní cely. Pokusili s totiž jedno takové očkování prodat přímo policistům v civilu. Stalo se tak na parkovišti před nákupním domem, kde na ně policisté číhali. Při domovní prohlídce byly nalezeny další podobné doklady. 

Více zde.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková