#zesvěta: Přeprava kokainu zásadně s majákem

Zajímalo by vás, co všechno lze dělat se sanitkou? Nebo jak si díky lživým etiketám na kávě přijít na miliony korun? Či snad jakým způsobem nejlépe propagovat svůj byznys s pašováním lidí? Ještě, že existuje páteční #zesvěta, které všechny tyto záhady objasní. A navíc přihodíme kajícníky, co mají na svědomí špionážní systém Pegasus. Vítejte! 

#1 Návrat narco-sanitek

V Kolumbii se rozmohl takový nešvar – zásilky drog tam převážejí v sanitkách. Během několika uplynulých měsíců evidovala tamní policie  nárůst případů “narco-ambulancí”. Jedna ze sanitek například převážela člověka údajně postiženého zánětem slepého střeva. Poté, co policisté automobil zastavili, s překvapením zjistili, že nemocný nejen není pojištěn, ale patřičné oprávnění k činnosti záchranářů nemají ani přítomní “záchranáři” . Zato  sebou měli 200 kilogramů marihuany, což odpovídá zhruba váze divokého prasete pralesního. Během letních měsíců takto policisté při běžné dopravní kontrole rovněž objevili přes 200 kilo kokainu. Všimli si totiž, že  narco-sanitka má nějaké podivné označení, které neodpovídá běžným záchranářským vozům.

Více se dozvíte u InSight Crime.  

#2 Napravení špioni?

Generální ředitel a spoluzakladatel izraelské kyberbezpečnostní firmy NSO Group rezignoval na svou pozici. Z firmy rovněž odchází asi stovka dalších zaměstnanců. Podle tiskového prohlášení dnes už bývalého generálního jde o počátek restrukturalizace firmy, která tím směřuje k zářným zítřkům. Otázka, zda bude reformovaná NSO Group nadále pokračovat v prodeji vysoce účinného špionážního softwaru různým vládám, jež díky této technologii sledují opoziční politiky a aktivisty nebo třeba novináře, ale zůstává nezodpovězena. Právě NSO Group vyvinula sofistikovaný špionážní systém Pegasus, který například maďarská vláda zneužila ke špehování investigativních novinářů, nebo cizí rozvědky ke sledování prezidentů několika států, včetně současného nájemníka v pařížském Elysejském paláci Emanuela Macrona.

Více informací přináši Bloomberg

Vlády špehovaly spywarem novináře, aktivisty i disidenty

#3 Kreativní marketing pašeráků lidí

Převaděči migrantů do Velké Británie přišli s vynalézavým způsobem, jak své služby propagovat. Používají k tomu sociální síť Tiktok, kde podle zjištění BBC nabízejí “bezpečnou cestu do Británie” za pouhých 5 tisíc liber (zhruba 140 tisíc korun). Příspěvky dokonce inzerují data, kdy se převozy migrantů uskuteční, a také ukazují, jakými čluny bude zdolán kanál mezi kontinentem a zeměmi Jejího Veličenstva. Na záběrech tak lze spatřit osoby nesoucí lehké lodě nebo se už vyloďující u kýžených břehů. Tiktok počínání svých uživatelů odsoudil. 

#4 Za špatnou kávu do basy

Šéfové nápojového řetězce Barista Coffee byli taiwanským soudem uznáni vinnými z kávového podvodu a odsouzeni ke krátkému pobytu ve vězení. Na svých produktech totiž záměrně uváděli jiné složení kávových zrn, než jejich výrobky ve skutečnosti obsahovaly. Od roku 2018 přimíchávala firma zrna druhu robusta do balíků s kávou, jež měla být čistou arabikou, čímž si přišla na více než 600 tisíc dolarů (zhruba 14 milionů korun).

Více informací přináší Taipei Times

 

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl