#zesvěta: Sledování pohybů kokainu z pohodlí domova

Také jste se přistihli, že v předvánoční nákupní horečce kompulzivně kontrolujete, kde se zrovna nachází kýžená zásilka? Svým způsobem máte něco společného s organizovaným zločinem. Zato takový Andrew Tate se zásilky v podobě navrácených luxusních bouráků a hodinek jen tak nedočká, soud by z těchto komodit mohl vyměřit odškodné jeho obětem. Jiné starosti mají v Myanmaru, asijská země se totiž dostala do čela světového žebříčku nejvíce vyprodukovaného opia. A že se kooperace několika médií vyplatí, zase ukazuje odhalení, jak maltské ozbrojené síly informovaly libyjskou militantní skupinu o poloze plavidel s uprchlíky. Odpudivý byznys s migranty totiž kvete i opačným směrem, neplatí se už jen za cestu do vysněné Evropy, ale i za návrat domů. Vítejte u dnešního #zesvěta. 

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi. Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Sledování pohybů kokainu z pohodlí domova

Evropská policie Europol vydala varování před zneužíváním trackovacích zařízení na principu bluetooth, jež si osvojil organizovaný zločin. Jedná se o malé aparáty, které si uživatelé mohou například pověsit na klíče, připevnit na kolo nebo i na domácího mazlíčka a pak je propojit se svým telefonem. Ten posléze informuje, kde se předmět či Punťa nachází. Všeobecně známou věcí je ovšem smutný fakt, že každou novou technologickou pomůcku, kterou výrobce myslel dobře, brzy využijí zločinci sice rovněž v prospěšném zájmu, ovšem pro jejich kriminální činnost. Podle Europolu tak začali používat trackovací zařízení například ke sledování pohybu pašovaných zásilek. Pomocí těchto lokalizačních přístrojů nejčastěji sledují pohyb kokainu – ať už je tracker ukrytý v kontejnerech naoko převážejících třeba banány, nebo připevněný přímo k zásilkám, které jedna parta vyhodí z lodi na otevřené moře a parta druhá pak zboží bez problému lokalizuje a vyzvedne.

Více informací nabízí web Europolu.

#2 Andrew Tate nedostane zpět zabavený majetek

Rumunský soud toto pondělí zamítl žádost influencera Andrewa Tatea – známého svými misogynními a machistickými výroky – o navrácení majetku, který byl zabaven během vyšetřování případu, v němž je obviněn z obchodování s lidmi, ze znásilnění a vytvoření zločinecké skupiny za účelem sexuálního vykořisťování žen. Po zatčení Tatea, jeho bratra a spolupachatelky jim rumunské úřady zabavily 15 luxusních automobilů, 14 značkových hodinek a hotovost v několika měnách. Prokurátor rozhodnutí vysvětlil tím, že by se z těchto majetků mohlo v případě odsouzení vyměřit odškodnění obětem povedeného tria, které podle obžaloby vykořisťovalo ženy.

O rozhodnutí informovalo Rádio Svobodná Evropa.

#3 Myanmar, země máku zaslíbená

Z nejnovější zprávy Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) vyplývá, že světové prvenství v produkci opia převzal od dlouholetého matadora v této disciplíně Afghánistánu jihovýchodoasijský Myanmar. V Afghánistánu vládnoucí Tálibán totiž v roce 2022 kultivaci máku, který je pro výrobu opia naprosto klíčovým zdrojem, z náboženských důvodů zakázal. Od loňského roku se myanmarská produkce zvýšila o 18 %, přičemž tamní zemědělci nyní vydělávají na pěstování opiového máku o 75 % více, protože jeho průměrné ceny jsou momentálně vyšší než 7 600 korun za kilogram. Zatímco bigotní vousáči pravidla zpřísnili, zelené mozky uvedly svou zemi do ještě většího chaosu. „Narušení ekonomiky, bezpečnosti a vlády, které následovalo po vojenském převratu v únoru 2021, nadále vede zemědělce v odlehlých oblastech k pěstování opia, aby se uživili,“ uvedl o Myanmaru regionální zástupce UNODC Jeremy Douglas.

Zprávu přinesla agentura AP.

#4 Elegantní řešení, jak se zbavit uprchlíků? Poslat je ozbrojeným milicím jako rukojmí

Když lodi plné uprchlíků z Libye přestal v maltských výsostných vodách fungovat motor, bylo všem na palubě jasné, že tamní pátrací a záchranná plavidla na sebe nedají dlouho čekat. Místo nich se ale objevila jiná loď, jejíž posádka začala po uprchlících střílet a nakonec je odtáhla zpět k libyjskému pobřeží. Tam měli nešťastníci čekat, až za jejich svobodu někdo zaplatí. Nejednalo se přitom o ojedinělý případ. Nové vyšetřování reportérů z MaltaToday, Lighthouse Reports, Al Jazeera, Der Spiegel, Le Monde a SIRAJ zkoumá, jak libyjské milice již několik měsíců koordinují odklonění uprchlických plavidel v maltských vodách, a to s pomocí maltských ozbrojených sil a také agentury EU pro kontrolu hranic Frontex. Libyjská brigáda Tareq Bin Zeyad je jednou z největších libyjských militantních skupin a je známá svou agresivitou. Podle důvěrných dokumentů EU, s nimiž se novináři seznámili, brigádu podporují Wagnerovci a súdánští žoldnéři.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: investigace.cz