#zesvěta: Za opál ujít světa kraj

Pátek se s pátkem sešel a na programu dne je opět #zesvěta, kde se podíváme na zoubek rozličným bizarním druhům zločinu. Digitální zloději dat utřeli, neboť se jim do spyware systému nabourali hackeři a veškerá data jejich obětí vyhodili do virtuálního koše. V Černé Hoře se pro změnu chystá soud, který snad rozhodne spor o opály zmizelé před více než dekádou. Rybáři z africké Sierry Leone se sice o nic nepřou, ale bezúhonní také nejsou, což zjistil jeden tamní kapitán, když je načapal in flagranti při protizákonném rybaření. A v Kyrgyzstánu na závěr nadále probíhá útlak svobodných médií – investigativní server Kloop se tam údajně provinil špatnou formulací ve svých stanovách a měl by pykat.

#1 #SpywarePorazenLOL

Špionážní software v portugalštině s názvem WebDetetive za posledních několik let napadl na území Jižní Ameriky téměř 80 tisíc telefonů, a to převážně v Brazílii. Počet postižených by býval možná ještě vyšší, nebýt nejmenovaných hackerů, kteří využili bezpečnostních chyb WebDetetive a veškeré informace ze spywarové databáze odstranili. Udatní hackeři zabránili i tomu, aby zařízení do databáze nahrávala nová data. Skupina provozující tento spyware tak přišla o všechny informace, mezi nimiž byly například IP adresy, e-mailové adresy nebo historie privátních nákupů. Hrdě to potvrdili zmínění hackeři, jejichž totožnost zůstává neznámá: „#fuckstalkerware“.

Více informací o tom, jak se hackeři dostali do systémů špionážních softwarů, naleznete na webu TechCrunch.

#2 Křišťálově jasná hádka o opály

Kotor je nejzachovalejší středověké město Černé Hory. Právě tady zasednou za soudní stolec ctihodní představitelé tamní justice a budou se pokoušet rozplést gordický uzel případu ztracených opálů z roku 2011. Tehdy dva muži s jihoafrickými pasy přiletěli ze Švýcarska do Černé hory s téměř třiceti kilogramy opálů, což je duhový mineraloid známý svými údajně léčivými vlastnostmi: například by měl do života svého majitele vnášet naději a harmonii. Fenjekovi a Strelenskému, tedy těm dvěma, co k břehům Jadranského moře připlachtili ze země bank, kvalitní čokolády a neméně dobrého ementálu, ale opály přinesly spíše vrásky na čele. Dle jejich tvrzení jim totiž drahocenné kameny neznámé hodnoty „podvodně odnesl“ černohorský podnikatel s nemovitostmi Branko Ćupić. Ten měl na opálovou dvojici čekat na letišti a provést je koridory tak, aby se vyhnuli všem kontrolám. Poté měl milý Branko opály uložil do bezpečí hotelového trezoru. Akce proběhla podle plánu, avšak zadrhla se o rok později, kdy Ćupić odmítl drahokamy dvojici vydat. Fenjek a Strelensky se proto obrátili na policii. Ta nakonec opály našla a nařídila jejich trvalé zabavení, neboť orgány činné v tomto řízení se domnívaly, že kameny byly do země přivezeny nelegálně. Soud v Kotoru má proto rozhodnout o tom, komu opály skutečně patří, a také o vině či nevině Ćupiće. Nad kotorskou soudní síní se tím pádem vznáší naděje pro opravdové majitele duhových mineraloidů a dlouho by na sebe nedala čekat ani harmonie, jestliže by soudci gordický uzel konečně rozetnuli. Mimochodem, jedna z dalších vlastností opálu je prý ta, že dokáže svého nositele přinutit, aby přijal odpovědnost za své činy. Zda jsou Fenjek, Strelensky či Ćupić nuceni nosit opálové náramky, nám ale není známo.

Kompletní zprávu o komplikovaném hledání černohorských opálů najdete na stránkách Radio Free Europe.

#3 Lovem ryb proti biodiverzitě

Už v roce 2003 jistý animovaný žralok Bruce z pohádky o klaunu očkatém, který zoufale hledá svého syna, prohlásil: „Ryba je kámoš, ne žrádlo.“ Těžko říct, co by řekl o průmyslovém lovu v chráněné mořské oblasti u břehů Sierry Leone. Kvůli místní rozmanitosti podmořské flóry i fauny a její zásadní roli při udržování zdravého ekosystému oceánu je zde lov traulery (loď s vlečnou sítí) zakázán. Povolení k rybaření zde mají jen drobní rybáři. Místní kapitán, který si přál zůstat v anonymitě, nicméně pořídil videozáznam, na němž jsou vidět dvě lodě, jež za sebou táhnou rybářské sítě právě v chráněné oblasti. K incidentu došlo jen několik dní poté, co novináři z OCCRP odhalili nedostatky ve sledování podobných plavidel, které se v pobřežních vodách Sierry Leone vyskytují. Z kapitánova videa je možné rozeznat část názvů inkriminovaných lodí, oba začínají slovem „Přátelství“. Zda by podobné přátelství naplnilo Bruceovy představy o tom, jak se kámošit s rybami, lze ovšem silně pochybovat.

Více informací o nezákonném lovu nabízejí webové stránky OCCRP.

#4 Děláš dobře svou práci? Půjdeš před soud

Médium Kloop, partnerská organizace OCCRP, podle kyrgyzské prokuratury nemá patřičnou licenci a svým zpravodajstvím znepokojuje veřejnost. Kyrgyzská prokuratura ve své žalobě nadto zdůrazňuje, že Kloop nemá šíření informací (což je hlavní funkce hromadných sdělovacích prostředků, pozn. red.) výslovně uvedeno ve svých stanovách. Na základě toho prokuratura žádá soud, aby Kloop zakázal. Stížnost prokuratury obsahuje celkem pět stran, z toho čtyři a půl kritizují údajnou manipulaci s veřejným míněním, kterou měli mít novináři z Kloop na svědomí. Podle šéfredaktorky tohoto média se jedná o další pokus omezit či přímo zakázat nezávislá média v zemi: „My ale budeme v naší práci pokračovat, dál budeme psát články a vytvářet obsah našeho webu.“

Jak se kyrgyzská prokuratura snaží potlačit nezávislá média v zemi, se detailněji dočtete na serveru OCCRP.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Mahulena Kopecká