#zesvěta: Když policie loví Pokemony místo zlodějů

V druhém lednovém týdnu v Černé Hoře protékaly stovky tun kokainu. V Indii se mezitím dražily novinářky. Vítejte u tradičního pátečního #zesveta.

#1Policie v Los Angeles místo chytání zlodějů hrála Pokemon Go

Losangeleský soud zamítl odvolání dvou bývalých  policejních důstojníků, kteří dostali výpoveď, když místo zlodějů honili příšerky ve hře Pokemon Go. 

Případ se týká dvou policistů Louise Lozana a Erica Mitchella. V dubnu 2017 a během své služby dostali oznámení o loupeži v nákupním centru. Místo toho, aby se vydali na místo činu, honili po Los Angels příšerku Snorlaxe v mobilní aplikace. 

Celou událost zaznamenal monitorovacím systémem v jejich autě. Nahrávka posloužila jako hlavní důkaz během soudního procesu. Mimo jiné ukazuje, že oba muži krádež registrovali, ale vědomě se rozhodli honit Pokemony.

Na místo krádeže tak museli dorazit jejich kolegové, kteří zrovna vyšetřovali vraždu a byli proto nuceni opustit místo činu.

Zloděje sice Lozano s Mitchellem nechytili, naopak se jim podařilo dopadnout Snorlaxe, což je přesto stálo místo v policejním sboru. 

Celý článek najdete zde

#2 Půl tuny kokainu mezi banány

“Pokračujeme v boji proti drogovým kartelům. S odhodláním, statečností a bez kompromisů,” tweetoval místopředseda černohorské vlády Dritan Abazovic poté, co tamní policie zabavila víc než 400 kilo kokainu. Ten našla v kontejneru s banány v hlavním městě Podgorica. 

Není to poprvé, co tamní autority zasáhly proti drogovým kartelům. V červnu 2014 černohorské úřady zabavily 250 kilo kokainu v hodnotě 12.5 milionů EUR (cca 310 milionů korun). 

Černá Hora je součástí balkánské drogové cesty, kudy tečou drogy do západní a severní Evropy. 

Boj proti organizovanému zločinu je jedním z hlavních cílů černohorské vlády a podmínkou pro vstup této země do EU. 

Více v článku na Balkaninsight

#3 Tajný projekt google: Odbory smrdí!

V rámci super-tajné anti-odborové kampaně se firma Google snažila přesvědčit své zaměstnance, že odbory nejsou to pravé ořechové. Kampaň se jmenovala “projekt Vivian” a běžela od roku 2018 do roku 2020. Cílem kampaně bylo zamezit aktivizaci zaměstnanců googlu a zabránit jim, aby se organizovali v rámci odborů. 

V roce 2019 si google najal firmu IRI, známou  organizováním proti-odborových kampaní a to sběrem informací o povaze, motivaci a pracovní nátuře zaměstnanců.

Firmu IRI najal Google poté, co se zaměstnanci začali bouřit kvůli sexuálnímu obtěžování v rámci společnosti.  

Více zde.

#4 Dražba indických novinářek 

Na Nový rok se objevily ukradené fotky více než stovky muslimských žen v nové kontroverzní aplikaci “BulliBai” hostované pod Githubem. V aplikaci byly publikované  snímky z osobních sociálních sítí veřejně známých žen. 

Kolovaly tam fotky indických novinářek, političek, aktivistek i hereček.

Po otevření aplikace se uživatelům objevila fotka jedné z těchto žen se slovy “Your BulliBai of the day”.

Slovo “BulliBai” je přitom urážkou pro muslimky po celé Indii. Na jihu země znamená penis, zatímco na severu se jím označuje žena služka. 

Termín často používají hinduiští internetoví trollové hlásící se k politické pravici. Veřejné pobouření nakonec přimělo platformu GitHub, vlastněnou Microsoftem, aby aplikaci smazala. 

Celý článek k přečtení na BBC.

 

Autorka článku: Anna Košlerová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková