#zesvěta: Drogy, kam se podíváš

Zdá se, že opiem lidstva už není náboženství, jak svého času tvrdil Karl Marx, ale zůstává jím opium, respektive i jiné drogy než zaschlá šťáva z nezralých makovic. Podle výběru zpráv pro tento týden to alespoň tak vypadá. V Americe jsou drogy barevné, ve 22 dalších zemích světa pak zabavené a do Francie stále častěji dopravované. Kromě drog se ale dozvíte, že za vraždu mafiána se také platí, jak ukazují turečtí policisté. Vítejte u pátečního #zesvěta.

#1 Akce Perutýn přinesla více než tisícovku zatčených

Nadnárodní policie Interpol oznámila zátah proti obchodníkům s drogami nebývalého rozsahu. V rámci operace Lionfish V (což je anglický název perutýna) policie zatkla během pěti týdnů ve 22 zemích světa 1333 osob a zabavila drogy i prekurzory, které se používají k jejich výrobě. Mimo to zkonfiskovala i zbraně, výbušniny a rakety. Během této akce policie celkem zabavila 35,5 tuny drog – což odpovídá asi 29 tisícům perutýnů –, přičemž největší podíl představoval kokain a marihuana, následované syntetickými drogami, jako je ketamin nebo metamfetamin (česky pervitin).

Více se dozvíte na stránkách Interpolu.

#2 Vrahové mafiána dopadeni

Mimo Interpol se činila i turecká policie, jež pozatýkala zabijáky zodpovědné za vraždu černohorského mafiánského bosse Jovana Vukotiće. Toho letošního 8. září zastřelili v Istanbulu v jeho autě okolo projíždějící muži na motorce. Vukotić neměl v Turecku oficiálně co pohledávat, tamní úřady ho totiž před několika lety vydaly ke stíhání do Černé Hory. Turecká kriminálka po jeho násilné smrti vyhlásila intenzivní pátrání, které nyní vyústilo v zatčení 12 osob, včetně dvou vrahů. Vukotić byl šéfem klanu Škaljari a za jeho vraždu je podle turecké policie odpovědný znepřátelený gang Kavač, jehož vysoce postavení členové jsou vyhlášení mučením a vražděním svých konkurentů.

Více se dočtete u OCCRP.

#3 Duhové drogy

Americká mládež je vystavena novému druhu nebezpečí – duhovému fentanylu. To je velmi silný a vysoce návykový uměle vyrobený opioid, který má ve Spojených státech ročně na svědomí přes tisíc mrtvých. Nyní se na tamním trhu s narkotiky objevily pestrobarevné pilulky nebo bločky, jejichž vzhled připomíná bonbóny či křídy, a mohou tak být obzvláště lákavé pro mládež. Americká CNN ovšem uvádí, že by „rodiče malých dětí neměli příliš panikařit, protože vznik tohoto nového produktu je pouze malou součástí probíhající opioidové krize“. Podle odborníků ale nové barevné možnosti pro stávající uživatele fentanylu riziko nepředstavují, barevný marketing na ně ale zřejmě ani nemíří.

O fentanylu si můžete přečíst na stránkách CNN.

#4 Cocaine magnifique!

Série záchytů kokainu ve francouzských zámořských departementech Francouzská Guyana, Guadeloupe a Martinik odhaluje, jakou oblíbenou destinaci představují tato území pro pašeráky kokainu do Evropy. Pro jednotlivé „muly“, tedy osoby převážející většinou malé množstvé kokainu, jsou karibské ostrovy sympatické přímými lety do Francie. Naopak pro plavidla – především jachty –, která drogy přepravují po tunách, se jedná o součást trasy do Severní Ameriky nebo Evropy. Kokain, jenž tudy putuje z Kolumbie či Venezuely, směřuje buď dál do USA, nebo se lodě po zastávce u francouzských zámořských departementů odkloní do Evropy. Francouzští celníci proto bijí na poplach, neboť za letošní rok se nárůst zabavených drog zvýšil o více než 90 %.

Více informací na InSight Crime.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

 

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.