Vyjádření Pavly Holcové ke slovenskému výslechu a odebrání telefonu

Včera jsem odjela na Slovensko jako svědkyně v případu vraždy Jána Kuciaka. Jela jsem z vlastního přesvědčení a ochotná sdělit slovenské NAKA cokoliv by jim pomohlo s vyšetřováním. Dopředu mi neřekli ani jak bude pohovor probíhat, ani jak dlouho by asi mohl trvat.

Když jsem dorazila, čekali mě tři vyšetřovatelé, kteří se následujících osm hodin nepřetržitě ptali, a to nesystematicky a opakovaně na stejné otázky. Vysvětlovala jsem jim, že jsem s Jánem spolupracovala pouze na kauzách, které měly mezinárodní rozměr, a že o slovenských podvodech na DPH a vazbách vlivných slovenských podnikatelů na politické špičky detaily nemám. Vyšetřovatel mi to odmítl věřit a otázky pořád dokola opakoval.

Když jsem jim odpovídala na otázky ohledně mé předchozí práce, kdy jsem jezdila na Kubu školit novináře, jeden z vyšetřovatelů to okomentoval tak, že jsem celý profesní život proti systému.

Zhruba po 4 hodinách výslechu si vyšetřovatelé vyžádali můj telefon. Odmítla jsem ho vydat, tak mi ukázali předem připravený „Príkaz na uchovanie a vydanie počítačových údajov“.  Ten podepsal prokurátor Úřadu speciální prokuratury.

Také mě vyšetřovatelé upozornili, že pokud nebudu spolupracovat, mohou mi dát pokutu až do výše 1650 eur a telefon mi stejně odebrat.

Nabídla jsem jim kopii konverzace s Jánom. To jim ale nestačilo, chtěli mít kopii veškerých mých konverzací, které se odehrály po vraždě. Do teď mi není jasné, jak by citlivé údaje z jiných kauz, které v rámci mezinárodní sítě investigativních novinářů OCCRP řešíme, mohly napomoct k řešení vraždy. Na těchto datech ale vyšetřovatelé trvali.

Dorazili další tři policisté, tentokrát z forenzního týmu. Chtěli po mě přístupový kód, aby mohli aktivovat vývojářské nastavení na mém mobilu. To jsem opět odmítla. Telefon mi byl následně odňat s tím, že ho pošlou do forenzní laboratoře Europolu, aby tam má hesla prolomili. Fakt, že jsem nedávno musela kvůli závadě telefon resetovat do továrního nastavení a spoustu informací smazala, jim prý nebrání v tom, aby z něj dostali veškerá data.

Když jsem situaci popsala kolegům z OCCRP, ti mi odpověděli, že mají informace, že slovenská policie nespolupracuje tak, jak bývá standardní a s mezinárodním týmem sdílí jen minimum informací.

Drew Sullivan, šéfredaktor OCCRP k tomu poznamenal: „Vypadá to, jako by na vyšetřování dvojnásobné vraždy měly vliv politické zájmy. Zabavit telefon novinářce v pozice svědkyně tři měsíce po vraždě považujeme za nepřijatelné.“

Ján Kuciak byl nejen náš kolega ale i velmi blízký člověk. Proto jsme maximálně motivováni jakkoliv napomoci skutečnému vyšetření vraždy. Útokem na novináře se ale důvěra k vyšetřovatelům nedá vybudovat.