Ve kterých zemích se nejsnadněji perou peníze?

Tvrdí to Financial Action Task Force (FATF), instituce sídlící v Paříži, která se těmto tématům dlouhodobě věnuje. Mezinárodní společenství, včetně České republiky, proto vůči těmto dvěma zemím přijalo omezující opatření. Zásadními nedostatky se nadále vyznačují i jurisdikce Pákistánu, Etiopie, Jemenu, Srí Lanky, Srbska, Sýrie, Trinidadu a Tobaga a Tuniska. Naopak Irák a Vanuatu byly z této skupiny vyňaty, nicméně spolu s Bosnou a Hercegovinou zůstávají na seznamu vysoce rizikových třetích zemí, jež stanovuje nařízení EU.

  • Financial Action Task Force (FATF)
Financial Action Task Force (FATF) je nezávislá mezivládní organizace, která vznikla v roce 1989, aby nastavila standardy mezinárodního finančního systému v boji proti praní peněz a financování terorismu (známé též pod zkratkou AML/CFT: Anti-Money Laundering/Combating Financing of Terrorism).  

FATF na základě těchto standardů vypracovává doporučení a akční plány pro jurisdikce jednotlivých členských států a zároveň monitoruje naplňování reforem národních legislativ. Vedle toho zkoumá nové trendy a metody, které organizovaný zločin a teroristické skupiny při praní špinavých peněz využívají.

Rozhodujícím orgánem FATF je plenární zasedání, které se schází třikrát do roka. Poslední plenární zasedání proběhlo koncem června a jedním z jeho hlavních výstupů bylo aktualizování seznamu zemí, které za mezinárodními standardy AML/CFT výrazně pokulhávají.

Poslední plenární zasedání FATF proběhlo 29. června 2018 v Paříži.

 

Finanční analytický útvar (FAÚ), který v ČR plní funkci finanční zpravodajské jednotky, proto doporučuje obezřetnost při obchodování či uskutečňování finančních transakcí se subjekty z těchto rizikových jurisdikcí – české banky by například měly prověřovat platby z těchto zemí jako potenciálně podezřelé. Ve včerejší reportáži jsme nicméně ukázali, že ani v Česku není složité proprat peníze.

Vyzkoušeli jsme za vás: Praní peněz? V Česku žádný problém