Bývalý poslanec Sergej Sobčuk. Zdroj: Krajský zákonodárný sbor Primorského kraje

V průběhu minulého roku zabavil ruský soud bývalému poslanci Státní dumy a nositeli medaile Řádu za zásluhy o vlast Sergeji Sopčukovi majetek v hodnotě 39 miliard rublů, v přepočtu přibližně 17 miliard korun. Politik byl ruskými úřady obviněn z praní peněz a zneužití politického postavení. Koncem minulého roku na něj byl vydán mezinárodní zatykač, a přestože je momentálně na útěku, svůj pražský majetek Sopčuk stihl včas zaopatřit, aby o něj nepřišel. Redakce investigace.cz zjistila, jak se mu to povedlo.

Exposlance Sopčuka s Českem formálně spojuje jen relativně krátké šestileté období – od roku 2010 do roku 2016 vlastnil prostřednictvím své české firmy Bixi Logistic byt o rozloze 115 metrů čtverečních v takzvaném domě s dírou neboli v luxusní rezidenci na pražských Kavčích horách. Nejdražší z bytů v této rezidenci o velikosti 6+kk, umístěný na střeše a vybavený zahradní terasou, už v roce 2009 stal více než 50 milionů korun. V daňovém přiznání z roku 2015 Sopčuk uvádí, že si svůj byt včetně garáže pořídil za více než 19 milionů korun.

Rezidence Kavčí hory v Praze. Zdroj: investigace.cz
Rezidence Kavčí hory v Praze. Zdroj: investigace.cz

Čím úspěšnější, tím chudší

V roce 2016 byl v rámci předvolební kampaně v regionálních novinách Primorskaja gazeta publikován seznam majetku kandidátů na místa poslanců do Státní dumy. V seznamu Sopčukových nemovitostí figuroval jak zmíněný byt, tak i pozemek nebo pozemky s celkovou plochou 4 959 metrů čtverečních v Česku.

Ve stejném roce uvedl svůj pražský byt v seznamu deklarovaného majetku naposledy. Naopak na seznamu publikovaném po volbách na webu Státní dumy už pozemky chyběly. Poté, co byl v roce 2016 zvolen do Státní dumy, mu totiž zahraniční majetek začal působit nepříjemnosti. V Dumě se v tu dobu objevovaly návrhy zákonů, jež měly poslancům zakázat vlastnictví nemovitosti v zahraničí. V přiznání Sopčukova majetku z roku 2017 už tak jakákoli česká nemovitost chyběla.

O tom, jak si na majetek včetně toho českého vydělal, kolovaly různé domněnky. Jeho spolustraníkům neuniklo, že příliš rychle kumuluje bohatství, neboť rodák z malého přímořského městečka Ussurijsk a bývalý mechanik na zemědělském statku se zničehonic stal miliardářem.

Záznam domovní prohlídky Sopčukova domu

Sopčukova politická kariéra začala už v roce 1990 mandátem v okresní radě lidových poslanců okresu Okťabrskij. Posléze byl v roce 1997 zvolen do Dumy Primorského kraje a  působil i jako vedoucí okresu a později předseda krajského zákonodárného sboru. Po několika letech povýšil na viceguvernéra Primorského kraje. V roce 2011 byl znovu zvolen do regionálního zákonodárného sboru a v roce 2016 do Státní dumy. 

Příliš aktivním poslancem ale v Moskvě nebyl – v průběhu prvních let jeho mandátu se mu dokonce začalo přezdívat „molčun“, což by se do češtiny dalo přeložit jako „člověk, co pořád mlčí“. Téměř rok od svého zvolení Sopčuk nepředložil jediný návrh zákona a nevystoupil na žádném plenárním jednání. Svou poslaneckou energii vynaložil spíše na podnikání, což mu poslanecký mandát přísně zakazoval.

Chudý poslanec, bohatá rodina

Politická kariéra totiž Sopčukovi nejen nebránila, ale naopak jeho byznysu prospívala. Hned po pádu Sovětského svazu působil v několika dopravních firmách, kde tajně setrval i po zvolení do funkce poslance.

Od roku 2011 do roku 2020 také investoval přes miliardu rublů do aktiv firmy „Ternej Zoloto“, která těží zlato v Primorském kraji. Za tyto peníze společnost provedla rozsáhlý průzkum a objevila zásoby zlata a stříbra v hodnotě přibližně 38,5 miliardy rublů. Přitom už v letech 2012 až 2014 společnost vytěžila 157 kilogramů zlata a dvě tuny stříbra. V roce 2016, kdy se Sopčuk stal poslancem Dumy, převedl sto procent aktiv na svou sestru – Ljudmilu Stukovou. Z pozice celostátního politika ovšem i nadále podporoval těžební aktivity firmy.

Těžební ložisko firmy "Ternej Zoloto". Zdroj: terneyau.ru
Těžební ložisko firmy „Ternej Zoloto“ v Primorském kraji. Zdroj: terneyau.ru

Čím víc se však Sopčukovi dařilo v podnikání i v politické kariéře, tím rychleji se překvapivě krátil jeho seznam vlastněného majetku a příjmů, jejž měl jakožto veřejný činitel pravidelně zveřejňovat. V Dumě se navíc často ozývaly nespokojené hlasy jeho chudších kolegů, kteří navrhovali v rámci boje s korupcí uzákonit zákaz vlastnění nemovitosti a podnikání ruských poslanců v zahraničí. Z hlasovacích záznamů na stránkách Dumy vyplývá, že hlasování o těchto návrzích se Sopčuk vždy strategicky zdržel, nicméně majetek se rozhodl prozíravě skrýt.

Parta z Herinku

V roce 2016, kdy „mlčenlivý poslanec“ převedl aktiva těžařské firmy na svou sestru, zdědila Ljudmila i „děravý“ byt na pražských Kavčích horách. Česká firma byla ovšem přepsána na Nataliu Litvinou, která stejně jako bývalý poslanec pochází z malého přímořského městečka Ussurijsk. Tím ale jejich provázání nekončí.

Primakova poštovní schránka. Zdroj: investigace.cz
Primakova poštovní schránka. Zdroj: investigace.cz

Jako trvalou adresu uváděl Sopčuk v letech 2016 a 2017 ulici Slunečná 67 v obci Herink na východě Prahy. Jde o rodinný dům, jenž podle záznamů z katastru dnes patří bratranci Litviné, jistému Grigoriji Primakovi. Stejný dům je podle informace portálu Kompromat zároveň stále evidován jako majetek samotného Sopčuka, což se ale redakci nepodařilo potvrdit.

Od roku 2008 Primakovi podle databáze Offshore Leaks Database, která obsahuje stovky tisíc uniklých záznamů z proslulých Pandora, Panama a Paradise Papers, patří podíl v offshorové společnosti Delmar Trading Limited, registrované na Britských panenských ostrovech, a od roku 2006 má podíl i v dalším offshoru Portman Commerce Limited. V  obci Herink se jako soused ale vyskytuje i další Primakův byznys parťák z offshorové firmy, podnikatel Oleg Marasanov, jenž měl podle výpisu z obchodního rejstříku do roku 2020 bydlet na adrese Slunečná 39.

Prázdný dům na adrese Za Zahradama 66 v Herinku. Zdroj: investigace.cz
Prázdný dům na adrese Za Zahradama 66 v Herinku. Zdroj: investigace.cz

Shodou neuvěřitelných náhod pak patří další dům v Herinku, s adresou Za Zahradama 66, společnosti USSURI-L, kterou v roce 2009 založil Roman Litvin, manžel Natalii Litviné. Ta byla v letech 2016 a 2017 jednatelkou této firmy. Od roku 2017, tedy v době, kdy se Sopčuk aktivně zbavoval majetku a nemovitostí, se jedním z jejích společníků stala americká firma Fox Weaver Management, vedená Milanem Kučerou. Podle informace z Open corporates je firma momentálně v likvidaci.

V domě bývalého ruského poslance dnes bydlí Ukrajinci

Zdroj redakce, jenž byl v minulosti pracovně ve spojení se Sopčukem, nám potvrdil, že Sopčuk s Litvinem měli „vřelé vztahy” a „Litvina byla Sopčukovi velmi loajální“.  Ruský poslanec si údajně pořídil českou nemovitost právě na doporučení Litviné, která v té době už žila v Česku.

O tom, že se nejedná o běžnou koupi realit, svědčí výpověď Litviné české známé, jež si také nepřála být jmenována. „Litvina je matkou mnoha dětí, a v jednu dobu dokonce pracovala jako pokojská. Sopčukovi zařizovala české dokumenty potřebné ke koupi nemovitosti a založení firmy,“ shrnuje zdroj.

Poloha pozemků, které patří Primakovi, Marasanovovi a firmě USSURI-L.
Poloha pozemků, které patří Primakovi, Marasanovovi a firmě USSURI-L.

Litvina má na svém instagramovém účtu jen několik snímků z roku 2020, kde tráví čas na lodi ve Španělsku nebo Maroku. Její nezletilý syn zveřejnil na svém instagramovém účtu foto pořízené na konci srpna na Kanárských ostrovech. Pražský byt na Kavčích horách je momentálně napsán právě na něj.

Redakci se nepovedlo Litvinou přímo zkontaktovat. Na zprávy na Instagramu nereagovala. Našemu zdroji ale potvrdila, že zprávu od redakce zaznamenala, ovšem kontakt s redakcí odmítla. „Byt (na Kavčích horách pozn. redakce) mi koupili jako dárek příbuzní, žádné jiné komentáře k tomu nemám. Nikoho by můj majetek neměl zajímat,“ řekla. Vzápětí byl její účet na Instagramu smazán. Na recepci rezidence nám bylo řečeno, že nikdo jménem Sopčuk ani Litvina v domě nebydlí. Na seznamu nájemníků jsme objevili jméno Sopčukovy sestry.

Smazaný účet Natalie Litviné

Navštívili jsme i Herink, kde jsme od sousedů zjistili, že v Primakově domě v minulosti bydlel postarší pán ruského původu. „Často chodil s holemi na vycházky, působil osaměle, ale příjemně,“ popsala ho sousedka. V současnosti v domě bydlí ukrajinští občané, kteří se tam podle sousedů nastěhovali zhruba před dvěma měsíci. 

„Pan Primak tu byl naposled v létě, ale teď je v Rusku, dám vám na něj kontakt,“ slíbil nám jeden z nich, který zrovna sekal trávu na zahradě. Po chvilce telefonování se vrátil a omluvil se – Primak si nepřeje být kontaktován. Další dva zmíněné domy – Sopčukův a Marasanovův – jsou momentálně prázdné a procházejí rekonstrukcí. V jednom z nich se podle vzpomínek sousedů vyskytovala „rusky mluvící žena s krátkým sestřihem“, což odpovídá někdejšímu vzhledu Natalii Litviné. 

 

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: Zákonodárný sbor Primorského kraje