Kočnerova knižnica

Projekt Kočnerova knižnica získal zvláštní cenu v rámci slovenské Novinářské ceny 2019

Projekt Kočnerova knižnica, v rámci kterého OCCRP zpřístupnilo 57 TB dat novinářům z vybraných slovenských médií, budí mezi politiky emoce a nedá spát ani konspirátorům, kteří se překvapivě shodují v tom, že celý projekt řídí americké tajné služby přes nejmenovanou českou organizaci.

Rozhodli jsme se proto vysvětlit, jak celý projekt funguje.

Data má k dispozici a technicky zpracovala mezinárodní síť investigativních novinářů Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), držitel mnoha mezinárodních ocenění za investigativní žurnalistiku. Pavla Holcová, zakladatelka investigace.cz, pro OCCRP pracuje jako editorka.

Síť OCCRP tvoří jednotlivá investigativní centra z celého světa, která OCCRP zastřešuje. Svým členským centrům mimo jiné pomáhá spolupracovat a lépe komunikovat, s rešeršemi a technickými řešeními. Organizace OCCRP má tři sídla: hlavní je v Sarajevu (Bosna a Hercegovina), další je v Bukurešti (Rumunsko) a třetí ve Washingtonu (USA). Zástupce na Slovensku je ICJK (Investigativní centrum Jána Kuciaka), v Česku je to investigace.cz.

OCCRP ani členové této sítě nemají ambici jakkoliv zasahovat do politiky jednotlivých zemí. To, co je ale primárním cílem celé organizace (jak už název napovídá), je psát o organizovaném zločinu a korupci.

Kočnerova knižnica
70 TB dat k případu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, zdroj: OCCRP

Celých 57 terabytů dat (1 terabyte je 1 000 gigabytů – pozn. red.) získalo OCCRP legální cestou a novinářům je poskytlo v celistvosti, žádná data se neupřednostňují nebo neskrývají. Dodnes sami nevíme, co všechno v datech je. Právě proto vznikl tým slovenských novinářů, jenž data zkoumá.

Je potřeba znovu zdůraznit, že velkou a pravděpodobně tu nejcitlivější část dat vytvořil Marian Kočner a organizovaná skupina kolem něj, nikoliv členové projektu Kočnerova knižnica. Ti pouze již existující data analyzují.

Vzhledem k tomu, že kauza vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se nás osobně dotkla, rozhodli jsme se případu věnovat. Brzy jsme zjistili, že Marian Kočner – člověk obžalovaný z této úkladné vraždy – řídil organizovanou zločineckou skupinu. Proto jsme se oněch 57 TB dat, později slovenskými novináři přejmenovaných na Kočnerova knižnica, rozhodli zpřístupnit. OCCRP ani jednotliví členové této sítě na samotných kauzách, které jsou výsledkem analýzy dat, nepracují a ani je nezveřejňují. To je práce spolupracujících slovenských médií. Do jejich výběru témat a redakční práce OCCRP ani její členové nijak nezasahují a je plně v kompetenci jednotlivých redakcí, jakým způsobem data podle nejvyšších standardů novinářské praxe a veřejného zájmu zpracují a použijí.

Obviňovat nás proto z toho, že jsme zveřejnili soukromou konverzaci předsedy parlamentu Andreje Danka s obžalovanou v kauze vraždy Alenou Zsuzsovou, je naprosté nepochopení situace. Na webu OCCRP, investigace.cz nebo ICJK můžete sami zjistit, že jsme žádnou konverzaci nezveřejnili. Zveřejnila ji slovenská média, do jejichž práce nezasahujeme.

Co se týká etických standardů a veřejného zájmu, máme za to, že slovenská média neudělala při zveřejnění chybu. Za prvé tato konverzace nikdy nebyla míněna jako soukromá, byla vytvořena pro účely Mariana Kočnera. A za druhé, jak vyplývá z dat, Alena Zsuzsová pracovala jako „volavka“ pro organizovanou zločineckou skupinu kolem Mariana Kočnera. Všechny tyto konverzace mu přeposílala. O důvodu, proč to dělala, můžeme jen spekulovat.

„Když jsme získali tato data, chtěli jsme, aby se informace z nich dostaly k přímo k lidem. Aby tak veřejnost pochopila, jak jejich země vlastně funguje. A je na rozhodnutí samotných novinářů, jako zástupců veřejného zájmu, aby data analyzovali, posoudili a použili z nich to, co sami uznají za důležité. V týmu, který s daty pracuje, jsou ti nejlepší a nejdůvěryhodnější novináři, kteří od nás dostali volnost zveřejnit to, co stojí za publikování,“ vysvětluje zakladatel a ředitel OCCRP Drew Sullivan.

Chcete se o Kočnerově knižnici dozvědět více? Poslechněte si podcast na téma Kočnerova knižnica a soud v Pezinku – rozhovor se zakladatelkou investigace.cz Pavlou Holcovou a investigativní novinářkou Evou Kubániovou.

Autor textu: redakce investigace.cz
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková