Alžírští vládní činitelé obviněni z pašování kokainu

Jakub Šimák

Po měsíci mlčení donutila média alžírskou vládu k veřejné reakci ohledně pašování téměř tří čtvrtin tuny kokainu. Do případu jsou údajně zapleteni i tamní vysoce postavení státní úředníci. Dodávku 700 kilogramů kokainu, putující z Valencie do přístavu Oran na západě Alžírska, zadržela španělská pobřežní hlídka 29. května. Alžírský ministr spravedlnosti Tayeb Louh oznámil, že z pašování drog bylo obviněno celkem dvanáct lidí, mezi jinými syn bývalého alžírského ministra bytové výstavby a řidič blíže nespecifikovaného politika.

Pašovaná droga byla nalezena na palubě liberijské lodi, která měla podle oficiálních celních dokumentů přepravovat z Brazílie do Alžírska červené maso. Mezi zadrženými je i známý alžírský podnikatel Kamal Shekhi, který dovoz masa objednával. Spolu s ním ve vyšetřovatelské síti uvízli i dva jeho bratři a obchodní partner, s nímž Shekhi spolupracuje na obřích developerských projektech.

Alžírská média již začala spekulovat o tom, že soudci, kteří mají o případu rozhodovat, jsou podplaceni, aby rozhodli v Shekhiho prospěch. Ministr spravedlnosti se proti těmto spekulacím ostře ohradil a vyhrožoval novinářům žalobou za utrpěnou morální újmu soudců a jejich rodin.

Cena zadrženého kokainu se podle vyšetřovatelů pohybuje okolo 70 milionů dolarů (1,4 miliardy korun). Součástí žaloby je tak i obvinění z praní špinavých peněz, jehož se údajně měl dopustit syn bývalého ministra bydlení či člen ochranky vysoce postaveného policejního úředníka. „Jako ministr osobně dohlédnu na to, aby v tomto případě zvítězilo právo,“ nechal se slyšet šéf resortu spravedlnosti.