Ticho po švýcarských bankovních pěšinách

Švýcarsko jako jediné odmítlo nabídku německé policie, která mu chtěla poskytnout unikátní data z Panama Papers. Jde o miliony dokumentů uniklých z právní firmy Mossack Fonseca. Ta pomáhala bohatým klientům zakládat společnosti v daňových rájích a tím se – často nelegálně – vyhýbat daním.

Podle Sonntags Zeitung obdrželo v září 2017 tuto nabídku od německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA) celkem 16 zemí. Švýcarsko ale bylo jediné, které své policejní vyšetřovatele a státní zástupce do Wiesbadenu – sídla BKA – nevyslalo. Tím se připravilo o možnost získat od svých německých kolegů unikátní data, jež přibližují, jak mocní a bohatí lidé před státními úřady skrývali své příjmy za pomoci skořápkových firem a složitých právních struktur v daňových rájích.

Německý BKA má v souvislosti s Panama Papers k dispozici celkem 41 milionů dokumentů.

 

„Kdyby je procházel jeden policista, trvalo by mu to více než 300 let. A věřte mi, že i kdyby to přežil, pochybuju, že by si na konci pamatoval, co četl na začátku,“ sdělila reportérům investigace.cz Sabine Vogt, ředitelka Odboru boje proti závažnému a organizovanému zločinu, během loňského rozhovoru v sídle BKA ve Wiesbadenu.

 

Ačkoliv daňové ráje nejsou samy o sobě nelegální, jejich benevolentní jurisdikce jsou s oblibou zneužívány k praní špinavých peněz nebo k daňovým podvodům. Zveřejnění Panama Papers proto vyústilo v sérii odhalení, která připravila o pozici mnoho světových státníků – například premiéra Islandu Davída Gunnlaugssona nebo předsedu vlády Pákistánu Naváze Šarífa.

A právě Švýcarsko patřilo mezi země s nejvyšším počtem takzvaných prostředníků, tedy právních a konzultantských firem či jednotlivců, kteří pomáhali bohatým klientům skrývat jejich reálný majetek tím, že pro ně zakládali a spravovali složité firemní struktury v Panamě, na Britských Panenských ostrovech, na Bahamách a jinde.

Uniklé dokumenty z Panama Papers odhalily, že na těchto operacích se podílelo 1339 švýcarských právníků, finančních poradců a dalších zprostředkovatelů, kteří za posledních 40 let pomohli založit 38 tisíc společností v daňových rájích.

Mluvčí švýcarské federální policie řekl, že tamní vyšetřovatelé jsou s německými kolegy v kontaktu. Německá policie však tvrdí, že od švýcarských kolegů dosud neobdržela žádnou žádost o spolupráci v souvislosti s Panama Papers. Kancelář švýcarského státního zastupitelství to vysvětluje tím, že je údajně omezena předpisy, jež stanovují, za jakých podmínek může získat nebo použít takový důkazní materiál.

Panama Papers nám poskytly chybějící vodítko

Autor: Jakub Šimák

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.