#zesvěta 23

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Ázerbájdžánský plyn

Ázerbajdžánská firma SOCAR chce vyvážet zemní plyn přes Albánii do ostatních zemí Evropy. Státem vlastněná firma ovšem nemá příliš dobrou pověst. SOCAR uzavřel podvodný obchod s Maltskou energetickou firmou, který sice mohl být výhodný pro zúčastněné společnosti, ovšem ne pro maltské daňové poplatníky. Když se o obchod začala zajímat maltská novinářka Daphne Caruana Galizia, byla v roce 2017 zavražděna. Některé zdroje uvádí, že s vraždou měla co dočinění i azerbajdžánská vláda.

Více zde.

#2 Organizovaný zločin po prezidentsku

Bývalý ekvádorský prezident Abdalá Bucaram byl vzat do vazby za podezření z napojení na organizovaný zločin, který pravděpodobně stojí za vraždou muže uvězněného za podvody spojené s koronavirem. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, do jaké míry je bývalý prezident do vraždy zapojen. Další podezřelou osobou je Bucaramův syn.

Více zde.

#3 Já nic, já guvernér

Offshore společnosti vlastněné guvernérem libanonské centrální banky potichu investovaly přes 100 milionů dolarů (2,2 miliardy Kč) do zahraničních majetků, ačkoli guvernér urguje investory a občany země, aby investovali do její skomírající ekonomiky. Schovával takto peníze asi deset let, například ve známých evropských daňových rájích jako je Velká Británie. Guvernér tvrdí, že neporušil žádné zákony a že své jmění, nabyté ještě před vstupem do funkce v centrální bance může investovat jak chce.

Více zde.

https://www.investigace.cz/evropske_danove_uniky/

#4 A peníze z toho má kdo?

Albánie zavedla nový zákon namířený proti praní špinavých peněz a financování terorismu – povinnost společností a neziskových organizací zveřejňovat koncové uživatele výhod (beneficienty) v centrálním registru. Jedná se o posun v zavádění pravidel doporučených Evropskou komisí.

Více zde.

#5 Policisté berou z vlastních řad

Policisté z Bosny a Hercegoviny zatkli 17 svých kolegů za podezření ze stovky zločinů, mimo jiné z korupce a zneužívání pravomoci. Jedná se o největší operaci tohoto typu za uplynulých 20 let.

Více zde.

#6 Hroutící se impérium

Isabel dos Santos, dcera bývalého angolského prezidenta, která je stíhána mimo jiné za tunelování angolské státní kasy, odstoupila z vedení největšího temnějšího operátora, údajně kvůli neshodám mezi vedením firmy. rodinné impérium dos Santos se hroutí od začátku roku, kdy ICIJ zjistilo, jak obrovské bohatství dcera prezidenta během jeho vlády nashromáždila a v kolika vlivných společnostech má rodina podíly.

Více zde.

#7 Luxusní obchod s lidmi

V mexickém luxusním plážovém resortu v Cancúnu provedla policie na místní poměry obrovský zátah s cílem najít oběti obchodu s lidmi. V podnicích, které byly prezentovány jako lázně a masážní salóny poskytovaly ženy ze zahraničí sexuální služby. Policie našla desítky žen z jižní Ameriky nebo z Německa. Z obchodu s lidmi bylo obviněno 12 osob.

Více zde.

https://www.investigace.cz/kazdy-ma-svou-cenu/

#8 Malta jde do boje s praním peněz

Malta přitvrzuje v boji proti praní špinavých peněz. Nově budou policie a vyšetřovatelé moci zmrazit a zabavit majetky i osobám podezřelým bez vyneseného rozsudku. Na obviněném pak bude dokázat, že své majetky nabyl legálně. Zákon ještě nevešel v platnost.

Více zde.

#9 Zločinci kouří vodní dýmky?

Německá policie provedla zátah na 17 čajoven s cílem najít nějaké napojení na organizovaný zločin. Žádné nenašli.

Více zde.

#10 Novinář, který svrhl prezidenta

Alžírský novinář byl odsouzen ke třem letům vězení za to, že psal o protestech, které vedly ke svržení prezidenta, který zemi vládl 20 let. Oficiálně je odsouzen za organizování shromáždění a ohrožování soudržnosti země.

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková