Vánoční zločin

Kriminální živly mají těžký život a nevydechnou ani o Vánocích. V tomto vydání #zesvěta se proto podíváme na zločiny, které se v minulosti udály ve vánočním období. Dozvíte se, jak Santa vykradl banku nebo jak si italská mafie připomněla narození Pána Spasitele terorizováním obchodníků, aby vybrala peníze pro uvězněné mafiány. Klid o svátcích ale nerušila pouze mafie, do práce se vrhli i hackeři, kteří zaútočili na dárky. A dodržují zločinci vůbec nějaké tradice? I na to se zaměříme. 

#1 Jak Santa vykradl banku 

Před čtyřmi lety na Štědrý den vykradl ozbrojený pětašedesátiletý muž s bílým plnovousem banku Academy Banks v americkém městě Colorado Springs. Jakmile se dostal z banky ven, rozhazoval peníze do vzduchu a nadšeně přál kolemjdoucím veselé Vánoce. Poté se odebral do nedaleké pobočky Starbucks a vyčkal na zatčení. Zda si při tom policisté spokojeně broukali koledy, nevíme. Ovšem obdarovaní kolemjdoucí údajně sebrali peníze a odnesli je zpátky do banky.

Pokud si myslíte, že jde o štědrovečerní pohádku, další informace o této kuriózní krádeži lze najít na serveru BBC News.

#2 Vánoční mafiánská sbírka

Mafie bývá ve vánočním období velice aktivní. Před deseti lety byli například čtyři členové italské Camorry zatčeni, neboť nutili majitele malých obchodů v centru italského města Brescia koupit si rostlinu poinsettia neboli vánoční hvězdu za více než stonásobek její obvyklé ceny. Podle policie by se majitelé, kteří by tuto nabídku odmítli, stali terčem vandalismu a krádeží. Výpovědi svědků a odposlechy ukázaly, že mafiáni požadovali po obchodnících zakoupení předražené rostliny kvůli tomu, aby mohli peníze věnovat svým blízkým kumpánům, toho času za mřížemi. Jde o jednu z tradic Camorry, která o Vánocích poskytuje vězněným mafiánům i jejich rodinám dárkové balíčky. Podobné „sbírky“ se konají také o Velikonocích, inu katolická země se nezapře. Camorra v předvánočním období obtěžovala obchodníky i v dalších letech – například v roce 2019 policie opět zatkla několik členů této mafie. Byli totiž podezřelí z toho, že od majitelů obchodů vybírali takzvané „vánoční pizzo“. To jsou peníze, jež mají zaručit, že v předvánočním čase obchodníkům nikdo nerozbije jejich výlohu, nezpůsobí záhadný požár nebo neumístí bombu pod auto.

O mafiánských sbírkách pro vězně si můžete přečíst na webech Independent a The Guardian.

#3 Trýzněná štěňata 

Skotská policie letos vyzvala rodiny, aby svým dětem k Vánocům nekupovaly štěňata přes internet. Nelegálně chovaná štěňata nabízená na sociálních sítích policisté označili jako zdroj příjmů pro organizované zločinecké gangy, které kromě štěňat obchodují s drogami a podílejí se i na praní špinavých peněz. Nelegální chov psíčků se podle policie mezi skotskými gangy v poslední době rozšířil a pomáhá financovat jejich další aktivity. Za poslední rok jim vynesl miliony liber.

O tom, jak skotské gangy trýzní štěňata kvůli svým nekalým kšeftům, se dočtete také na webu BBC News.

#4 Hackeři z příběhu o Grinchovi

Oběti hackerské skupiny, která si říká Lizard Squad, si svého vánočního dárku moc dlouho neužili. Tato skupina totiž o Vánocích v roce 2014 napadla nové Xboxy a PlayStationy, konkrétně jejich počítačové systémy, jež na dva dny kompletně vyřadila z provozu a obdarovaní tak nemohli své dárky vyzkoušet. O motivaci hackerů se spekuluje – v jejich kruzích tyto činy páchají lidé pro zábavu, samotní členové však tvrdí, že se zaměřují na hrací systémy kvůli tomu, aby upozornili na laxní bezpečnostní postupy společností, které je provozují. Že by chtěla skupina šířit osvětu o bezpečnosti? To nejspíš nehrozí. Existují totiž důkazy o čistě vlastním zájmu – Lizard Squad souhlasila se stažením svého vánočního útoku výměnou za nabídku doživotních účtů na online šifrované službě pro hostování souborů Mega.

O vánočním hackerském útoku na herní dárky psal The Washington Post.

BONUS: I zločinci dodržují tradice

Avšak i na zločince občas padne vánoční nálada, a tak si třeba ozdobí stromeček. Když policie vyšetřovala liverpoolský drogový gang, prohledala telefon jednoho z dealerů kokainu, heroinu a konopí. Našla v něm fotografii vánočního stromku, na němž místo baněk, prskavek a řetězů visely bankovky a pytlíky s bílým práškem. Stromeček si v roce 2011 takto zkrášlil muž, kterého policie zatkla před Vánocemi kvůli výrobě drog. Dealer měl podle všeho slabost pro dekoraci, neboť kromě zařízení na výrobu narkotik u něj také našli metr a půl vysokou rostlinu konopí zkrášlenou ozdobami.

Články o vánočních stromcích přinesl Independent a The Guardian.

Autorka textu: Barbora Šturmová
Zdroj úvodní grafiky: investigace.cz