#zesvěta: Cesta tam a zase zpátky

Jestliže máte rádi knižní cestopisy, určitě byste měli sáhnout po příběhu Saodat Narzievy, sestry rusko-uzbeckého oligarchy Ališera Usmanova. Podobně jako jistý Bilbo Pytlík se i Saodat dostala proti své vůli a navíc bez trpaslíků někam, nebyla to Osamělá hora ale sankční seznam, kam nechtěla, avšak jako slavný hobit si přesto dokázala poradit. To pro dvě keňské zdravotní sestry, jež ošidily stát Boston o 100 milionů dolarů, je už každá rada marná a jejich radovánky skončily. Podobně to vypadá i s nigerijskou kyberkriminální monarchií, jejichž alma mater se otřásly v základech. Nejen o tom všem je dnešní #zesvěta.

#1 Cesta tam a zase zpátky

Vidět ruské oligarchy nebo jejich příbuzné, jak jejich jména přibývají na různých sankčních seznamech, není nic neobvyklého. Daleko nezvyklejší je vidět, jak ze seznamů zase mizí. Leč Saodat Narzievě, sestře významného oligarchy Ališera Usmanova, se to podařilo. Poté, co byla v dubnu letošního roku v souvislosti s ruským vpádem na Ukrajinu a spojením se svým bratrem sankcionována Evropskou unii, se proti tomuto rozhodnutí ihned odvolala a, světe div se, minulý týden byla ze sankčního seznamu zase vyškrtnuta. Je to zvláštní, poněvadž stále nevysvětlila, jak zvládla našetřit z platu prosté uzbecké gynekoložky stovky milionů dolarů na svých sedmadvacet švýcarských účtů vedených pod jejím jménem.

Jaká byla úvodní lekce sankčního aerobiku se Saodat Narzievou zjistíte v textu Guardianu.

Zato jejímu bratru oligarchovi se v tomto směru ani zdaleka nedařilo. Jeho odvolání EU nevyslyšela, aby pak toho nebylo málo, německá policie nadto provedla tento týden razii v několika jeho nemovitostech na břehu jezera Tegernsee v jižním Bavorsku. Policisté tam hledali důkazy o daňových únicích a praní špinavých peněz, z čehož Usmanova podezřívají.

Co to má ve svých vilkách, si můžete přečíst v textu OCCRP.

#2 Porážka nigerijské monarchie

Podobně jako Němci se tento týden činily i nigerijské úřady, které naopak podnikly zátah v několika školách specializovaných na výuku internetových podvodů a zatkly dva jejich majitele a sedm studentů. Internetové podvody, kdy údajní nigerijští princové často nabízejí naivním obětem pohádkové bohatství a téměř zadarmo, jsou v zemi s 33% nezaměstnaností velice populárním a lukrativním pracovním odvětvím.

Pouze čas ukáže, zda zmíněný zátah přinesl ovoce a na síti ubylo podobných podvodníků, nebo zda se absence specializovaných škol na tuto branži projeví alespoň formou očividného amatérismu šejdířských internetových princů z Nigerie. O všem ostatním je tu zpráva od OCCRP.

#3 Chyť nás, když to…

Jedna jezdila v Maserati, druhá zase v Range Roveru. Žily opulentním životem, vlastnily pět nemovitostí ve Spojených státech a disponovaly čtyřiceti bankovními účty. Tentokrát není řeč o příbuzných oligarchů, jak vás možná v kontextu předchozích zpráv mohlo napadnout, ale o dvou zdravotních sestrách původem z Keně, kterým se podařilo obalamutit americký stát Boston o údajně 100 milionů dolarů. Winnie Waruru a Faith Newton podle detektivů peníze vysály z programů poskytujících zdravotní péči především lidem s nízkými příjmy. Jejich fígl spočíval v tom, že si nechávaly proplácet fiktivní nebo zbytečná ošetření. Waruru se minulý týden doznala, případ Newton stále pokračuje.

Že si (minimálně tyto dvě) bostonské zdravotní sestry nemohly na své platy stěžovat, se dočtete v textu The Citizen Tanzania.

#4 Klikám, tedy vydělávám (hackerům)

Nemilé překvapení čeká na hráče online střílečky pro více hráčů Krunker, kteří se rozhodli ve hře podvádět. Spolu s cheaty (programy poskytující hráčům neférovou výhodu) se jim bez jejich vědomí také nainstaluje podvodné rozšíření do internetového prohlížeče, které za ně poté klikáním na reklamy generuje hackerům peníze.

Že se podvádět nevyplácí se dočtete v textu The Hacker News.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autor textu: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Facebook Saodat Narzievy

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.