#zesvěta 14

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Europol jde do boje

Europol založil nové centrum pro boj s finanční a ekonomickou kriminalitou European Financial and Economic Crime Centre (EFECC). Má asistovat příslušným orgánům členských států EU a Evropským institucím. Praní peněz a jejich nelegální toky jsou hnacím motorem organizovaného zločinu, Europol uvádí, že až 98.9% nelegálních zisků není zabaveno a zůstává tak zločincům k dispozici.

Více zde.

#2 Brazílie – prales nebude, ale zase máme armádu

Brazílie je největší demokracií Jižní Ameriky. A kvůli koronaviru se ocitla v nebývalé krizi – počet nakažených prudce stoupá, investoři zemi opouštějí a prezident Jair Bolsonaro, jeho rodina a příznivci čelí obvinění ze zneužívání pravomocí, šíření dezinformací a korupce. Prezident je navíc kritizován za nezvládnutí pandemie a sabotování bezpečnostních pravidel. Jeho syn nyní uvedl, že je jen otázkou času, než zemi opět ovládne armáda (která Bolsonara přivedla k moci).

Více zde

Pod pláštěm koronaviru také pokračuje devastace brazilských deštných pralesů. Tím, že se lesy vypalují navíc vzniká riziko, že se lidé nadýchají dýmu a tedy budou na virus náchylnější.

Více zde.

#3 Pole plný perníku

V Myanmaru zadrželi policisté největší množství drog a vybavení k jejich výrobě na světě – tolik, že se to nevešlo do žádné místnosti a muselo být rozprostřeno na louce (viz. fotografie v článku). Jak je možné, že o tak obrovské operaci nikdo nevěděl? Není. Věděli o ní jak Číňani, tak Myanmar, tak USA, nikdo ale nemohl nic podniknout, protože byly výrobny hlídány po zuby ozbrojenou milicí spadající pod myanmarskou armádu. Milice měly s myanmarskou vládou dohodu – budou hlídat území před rebely a za to si mohou dělat, co chtějí.

Více zde

#4 Nepašuj zvířata, nepašuj zvířata, nebo se z toho zblázníš

Vzpomínáte, co stálo za přenosem koronaviru na člověka? Nebohý, mírumilovný luskoun, jedno z nejvíce nelegálně obchodovaných zvířat na světě. Čína nyní učinila krok k omezení jeho prodeje – luskouní šupiny byly vyškrtnuty ze seznamu látek schválených pro používání v čínské tradiční medicíně. Nedávno byl navíc status ohrožení luskounů povýšen na stejnou úroveň, jako například pandy.

Více zde.

A pokud vás zajímá nelegální obchod se zvířaty, můžete si přečíst o pašování úhoře říčního, kdy se malí úhoři z Evropy převážejí do asijských zemích, tam dospějí a putují na talíř jako obrovská lahůdka. Momentálně za tuto aktivitu probíhá soud s mužem, který přes Velkou Británii za tři roky propašoval mláďata v ceně 53 milionů Liber (asi 1,5 miliardy Kč).

#5 Zlatá brána trochu přivřená

Kypr zavádí přísnější pravidla pro získání občanství. Takzvaný zlatý pas lze získat jednoduše – pokud máte dostatek peněz, které budete do země investovat. Kyperská vláda přislíbila lepší prověřování žadatelů o občanství, převážně proto, aby investice nesloužily jako pračky na peníze. Nový zákon také umožní odebrat občanství zločincům nebo osobám obviněných z vážného porušení zákona. 

Více si můžete přečíst zde.

Zlatá brána otevřena

#6 Destilované prachy

Mexická policie odhalila několik výrobců tequily jako pračky na peníze drogových kartelů, informuje OCCRP. Mexická vláda tak pokračuje ve svém plánu zasáhnout kartely tam, kde to nejvíc bolí – v peněžence. Již minulý týden zmrazila několik účtů a právě skrz ně objevila návaznost na výrobce typické lihoviny.

#7 Mezitím v Severní Koreji: Kim vystrkuje růžky a lidé hladoví

Kim Yo Jong, sestra severokorenjského vůdce Kim Jong Una, zřejmě není jen asistentkou a pomocnicí svého bratra, ale aktivním politickým hybatelem. Kim již několikrát vystoupila ve státních médiích, kde kritizuje Jižní Koreu. Odborníci se shodují, že její vyjádření jsou velmi kritická, ale také důvtipná a sarkastická, což naznačuje, že si je píše sama – a to znamená, že má v režimu svého bratra velmi významnou roli. 

Více si můžete přečíst zde.

Speciální reportér OSN pro Severní Koreu se obává, že v zemi kvůli jaderným sankcím a uzavření hranic kvůli koronaviru lidé hladoví. “Vyletěly ceny léků, zvýšilo se množství osob bez domova a některé rodiny mají jen dvě jídla denně, nebo jedí jen kukuřici. Některé rodiny hladoví.” Humanitární pomoc údajně potřebuje až 10 milionů severokorejců – to je 40% populace.

Více zde.

#8 Sahel pod palbou

OSN varuje, že teroristé v pásu Sahelu (táhne se od Mauritánie a Senegalu až po Etiopii) zneužívají pandemie koronaviru k útokům na policii a destabilizaci vlád, přičemž nejvíce jejich počínání odnášejí civilisté. Jednotlivé státy spojují své armádní složky, aby teror vymýtili, obnova regionu však bude náročná.

Více zde.

#9 Zneužívání dětí v Německu

Německá policie rozbila gang, který produkoval materiály obsahující zneužívání dětí. Jednalo se o rodinné příslušníky zneužívaných chlapců. 

Více zde.

#10 Bez pepřáku, prosím

V USA probíhají protesty proti rasismu a policejní brutalitě. Policie k rozhánění protestujících používá slzný plyn. Odborníci ale varují, že látka je velmi nebezpečná a může způsobit trvalé poškození dýchací soustavy, složení látky totiž rozkládá vrstvu na sliznicích, která chrání proti virům a bakteriím. To je v období koronavirové pandemie extrémně nebezpečné. Slzný plyn navíc jen tak nezmizí, drží se na površích oblečení, nebo jiných předmětů, takže si jej lidé mohou donést domů.

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková