Právo na násilí má pouze stát

Na sociálních sítích se objevila nahrávka, na které údajně nový zástupce běloruského ministra vnitra vysvětluje plány prezidenta Lukašenka na zřízení pracovního tábora pro neposlušné protestující občany a schvaluje použití všech dostupných prostředků k potlačení demonstrací. Bělorusové poprvé vyšli do ulic 9. srpna, kdy prezident Lukašenko vyhlásil své opětovné vítězství ve volbách, jež byly podle opozice zmanipulované ve prospěch staronového prezidenta. Zprávy o brutálních zásazích běloruské policie a tajných služeb proti protestujícím následně šokovaly celý svět. Zástupce ministra v nahrávce přesto říká, že by policejní síly měly přitvrdit.

Před necelým týdnem se na sociálních sítích, včetně YouTube, objevila nahrávka muže, který má být údajně novým zástupcem ministra vnitra. Mikalaj Karpjankou, jak se muž na nahrávce jmenuje, je policejní plukovník a bývalý šéf Ředitelství pro boj s korupcí a organizovaným zločinem (GUBOPiK), spadajícího pod ministerstvo vnitra. Právě při loučení se svou funkcí v GUBOPiK měl před zaměstnanci přednést řeč, kterou zveřejnila skupina By_Pol. Neboli bývalí členové policie a justice, kteří přešli na stranu opozice. 

Údajný Karpjankou vysvětluje, že nikdo ze zasahujících proti demonstrantům se nemusí bát postihů, protože prezident počínání policie i tajných služeb schvaluje. „[…] a proto – jak řekl prezident – když vám někdo odporuje, musíte použít zbraň… Zmrzačte je, znetvořte, zabijte. Střelte je přímo do hlavy. Když ho (demonstranta – pozn. red.) resuscitují, nevadí, stejně nebude mít půlku mozku. Ti, co jsou teď v ulicích, jsou teroristi.“ V podobném duchu pokračuje celá nahrávka. Řečník podporuje nejen použití síly proti demonstrujícím, ale zdůrazňuje i to, že žádný policista nebo příslušník tajných služeb se nesmí do ulic vydat beze zbraně nabité ostrými náboji. „Slovy dědečka Lenina: jen jedna strana má u nás právo používat zbraně, a tou je stát.“

Nahrávka, část o zabíjení a mrzačení demonstrantů. Zdroj: YouTube

Další část nahrávky potvrzuje domněnku, že policie zabila jednoho z demonstrujících vystřeleným gumovým projektilem. Údajný Karpjankou totiž popisuje, jakou sílu mají zbraně, které gumové projektily vystřelují. Zřejmě za jeho přítomnosti je policisté testovali, naskládali na sebe několik vrstev kartonu a ty pak položili na židli. Projektil všechny vrstvy včetně židle prostřelil. Demonstrující Alexandr Tarajkovski, jenž měl na sobě pouze triko, tak neměl šanci. „Jistě, že ho ten gumový projektil zabil, opilýho idiota,“ zní z nahrávky. Oficiální verze běloruských úřadů o tomto incidentu je přitom odlišná, Tarajkovskému prý vybuchlo v ruce zařízení, které chtěl hodit po policistech.

Zřejmě nejvíce šokující částí nahrávky je popis plánu na zřízení v podstatě pracovního tábora pro nejaktivnější členy opozice. Údajný nový zástupce ministra vnitra v této části vysvětluje, že si prezident Lukašenko přeje vytvořit databázi osob zatčených během protestů. Jestliže se pak nějaká osoba na protestech ukáže opakovaně, bude odvezena do tábora, kde bude pracovat, a zůstane tam, dokud se situace v zemi neuklidní. „Pracuje se na databázi zatčených. Taky máme za úkol vymyslet a postavit tábor, ale ne pro válečné zajatce, ale pro ty největší křiklouny. A bude obehnaný plotem s ostnatým drátem. Musí se zajistit, aby pracovali a zůstali tam, dokud protesty neskončí.

Údajný Karpjankou svým posluchačům rovněž sděluje, že v případě, kdy by potlačení demonstrací selhalo, se Bělorusko rozpadne a rozdělí si jej Lotyšsko, Polsko a Ukrajina. Dokonce by selhání podle něj mohlo znamenat i konec Ruské federace.

https://www.investigace.cz/protesty-v-belorusku/

Tisková mluvčí běloruského ministerstva vnitra podle Radio Free Europe (RFE) nahrávku označila za podvrh a odmítla se k ní vyjadřovat. RFE ale cituje několik odborníků, kteří se shodují, že na nahrávce skutečně mluví Mikalaj Karpjankou, jenž podporoval použití síly při potlačování demonstrací již v minulosti. Vedoucí opozice a kandidátka na prezidentku Běloruska Svjatlana Cichanouská se k nahrávce vyjádřila na Twitteru: „Zástupce ministra vnitra chce postavit tábor pro občany, kteří využívají svého práva poklidně protestovat proti porušování zákona. Dokážete si něco takového představit ve své zemi?

Po ověření autentičnosti nahrávky volá i Amnesty International. Oficiální prohlášení této neziskové organizace zabývající se dodržováním lidských práv uvádí, že z řady důkazů vyplývá, že běloruské úřady při potlačování protestů vědomě porušovaly lidská práva. Jestliže se hodnověrnost nahrávky potvrdí, měl by to být podle Amnesty International zásadní důkaz. „Pokud nejvyšší policejní důstojník říká svým podřízeným, aby stříleli demonstranty do intimních partií, do břicha nebo obličeje, navrhuje vytvoření internačních táborů a naznačuje, že smrt demonstrantů jen zbavuje zemi lidí, které nepotřebuje, znamená to, že nařizuje páchání trestných činů a tím porušuje mezinárodní právo.

Běloruské autority začaly několik případů násilí proti demonstrujícím vyšetřovat, dosud ale nebyla vznesena žádná obvinění, uvedla organizace Human Rights Watch. Naopak byly podle organizace vzneseny stovky politicky motivovaných obvinění, namířených proti významným osobám opozice, proti demonstrantům, jejich podporovatelům, aktivistům a obráncům lidských práv. Do poloviny loňského listopadu tak policie stihla zatknout přes 25 tisíc osob.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: Flickr CC / Jana Nizovsteva