zdražení energie

Přesně za tři týdny se v České republice uskuteční volby do Poslanecké sněmovny. V uplynulých dnech byly zveřejněny různé výzkumy veřejného mínění a modely toho, jak by volby dopadly, jestliže by se konaly v těchto dnech. Tématu se věnuje i první díl mimořádných datových podcastů Josefa Šlerky. O volbách a výzkumech s nimi spojených dnes hovoří s politoložkou Lenkou Hrbkovou z Masarykovy univerzity, novinářem Davidem Klimešem, volebním sázkařem Michalem Sirovým a sociologem Danielem Prokopem z PAQ Research. 

Hosté našeho prvního volebního podcastu se zabývají otázkami, proč vůbec vzniká tak velká disproporce mezi odhadem různých agentur a v čem tyto rozdíly spočívají nebo kde hledat jejich původ. Debata se zaměří dále na valenční témata a jejich shodné faktory i dělicí charakteristiky. 

David Klimeš rozebere problematiku dezinterpretace průzkumů veřejného mínění ze strany novinářů i to, čím by se měla média před volbami konkrétně zabývat. Současně popíše sérii výzkumů na Aktuálně.cz „Jak a proč Češi volí“.

Data retention hezky česky

Dozvíte se rovněž o předvolebním experimentu na Masarykově univerzitě, která provádí vlastním způsobem svůj průzkum.

Naši hosté proberou i téma účasti a neúčasti nejmladších voličů neboli zda se jedná o ryze český, nebo spíš obecný problém současné západní civilizace, a jestli s tím lze něco dělat. 

Mnohem více informací, postřehů a názorů o volbách a datech ale uslyšíte v našem podcastu. Pokud vás zaujme, můžete se příští pátek těšit na jeho pokračování. 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková