Novináři, geekové, vývojáři, pozor! Přijďte na první český Hacks/Hackers

Adam Javůrek

Už za týden, ve čtvrtek 10. dubna, se uskuteční první české setkání novinářů a technologických hračičků pod názvem Hacks/Hackers! (Přihlašte se na MeetUp, vstup zdarma.)

Novináři, nenechte se vystrašit názvem, nejedná se o žádnou čirou geekovinu: hacks je slangový výraz pro žurnalisty (původně hanlivý: něco jako šmok v češtině) a akce má spojit dohromady dva původně dost odlišné světy: média a technologie. Vlastně se divím, že na téma programátoři v redakci nevznikl ještě žádný sitcom.

Hacks/Hackers je mezinárodní novinářská komunita, která má dnes již desítky místních poboček a tisíce jednotlivých členů na čtyřech kontinentech. Jejím posláním je vytvořit síť novinářů a technologických inovátorů, kteří budou přetvářet budoucnost médií a informací. Více informací o komunitě Hacks/Hackers naleznete na hackshackers.com.

Co čekat od prvního setkání v Česku? Premiérový meeting bude trochu oťukávací. Chceme se potkat s lidmi s podobnými zájmy a pobavit se o tom, co by od dalších večerů očekávali, o čem by rádi mluvili nebo slyšeli. Program ale samozřejmě bude: popovídáme si s Filipem Rožánkem o jeho projektu srpen1968, Pavla Holcová bude mluvit o vizualizacích, Francesco Occhipinti ukáže, co vše lze vytvořit s d3 a dataři z IHNED.cz popovídají o tom, co používají, na co naráží a jak funguje či nefunguje spolupráce s redakcí.

Pokud chcete být u již předem legendárního prvního setkání Hacks/Hackers Prague, tak doražte 10. dubna v 18 hodin na Prague College (Polská 10, Praha 2, vchod za rohem). Organizují přátelé ze Sourcefabric, já přicmrndávám. Přihlašte se na MeetUp, sdílejte, pozvěte kolegy.