investigace.cz sbírá ocenění

Redakce investigace.cz získala v posledních týdnech několik významných novinářských ocenění a nominací. Tato ocenění jsou pro nás moc důležitá a vnímáme je nejen jako ocenění naší práce, i jako závazek do budoucnosti. Výčet našich dřívějších ocenění si můžete přečíst zde.

Slovenská Novinářská cena 2020

Ze dvou nominací na slovenskou Novinářskou cenu 2020 si redaktoři investigace.cz nakonec minulý týden odnesli celkem tři ceny. V kategorii „Investigatívny a analytický príspevok“ jsme spolu s ICJK, Denník SME, Aktuality.sk a Nadácia Zastavme korupciu získali cenu za práci na článku Bödörov svet – finačná schéma schránkových firiem Norberta Bödöra. Jeho zkrácenou verzi najdete zde.

Druhé ocenění v kategorii „Cena za inovatívnu online žurnalistiku“ získaly Pavla Holcová, Eva Kubániová spolu s Laurou Kellöovou z Aktuality.sk za práci na článku Kuciak a Kočner: Články, vražda, rozsudek. Za tuto kauzu získaly také speciální cenu Asociácie tlačených a digitálných médií. Porota ocenila profesionalitu a spolupráci československého týmu.

Kuciak a Kočner: Články, vražda, rozsudek

#IJ4EU Impact Award

Za dvě z našich kauz, na kterých jsme spolupracovali v rámci novinářské sítě OCCRP, jsme získali prestižní ocenění #IJ4EU Impact Award, které se uděluje novinářům za nadnárodní investigativní spolupráci. První z nich je Ruská pračka značky Troika, kde jsme na základě 1,3 milionu bankovních transakcí od 230 000 firem popsali, jak se v Rusku tuneluje státní rozpočet. Druhou je Továrna na podvody, ve které jsme odhalili fungování ukrajinského call centra, které obralo tisíce lidí po celém světě o miliony.

Ruská pračka značky Troika

SIGMA AWARDS

Kauza #FinCENFiles, na které redakce investigace.cz pracovala přes 16 měsíců spolu s dalšími 400 novináři z 88 zemí světa, se dostala do užšího výběru v celosvětové soutěži SIGMA AWARDS, která každoročně uděluje ocenění nejlepším novinářským pracím založeným na práci s daty. Držte nám palce.


I když naši práci neděláme pro sbírání ocenění, máme upřímnou radost. Děkujeme za podporu všem našim čtenářům a dárcům. Pokud byste rádi investigativní žurnalistiku podpořili finančně, přidejte se do Klubu neprůstřelných.