Achillova data III – Kurz investigativní žurnalistiky

Praha 18. září 2014: Jsi student žurnalistiky a chceš se nejen potkat, ale i pracovat se špičkovými investigativními novináři? Zajímáš se o dění kolem sebe a toužíš po tom, naučit se něco nového? Pokud ano, sestav čtyřčlenný tým studentů, kteří do toho chtějí jít s tebou, zvolte si téma a přihlaste se do kurzu investigativní žurnalistiky Achillova data III. Online přihlášku (www.zaostreno.org/registrace) je potřeba odeslat do 19.10.2014.

Cílem tříměsíčního kurzu je seznámit účastníky se základními nástroji, aktuálními trendy a metodami investigativní žurnalistiky, které budou moci následně využít při vlastní práci. Do kurzu se mohou hlásit 4 členné týmy začínajících novinářů a studentů žurnalistiky v ČR a na Slovensku. Každému týmu bude přidělen jeden mentor (novinář), se kterým budou jeho členové průběžně konzultovat své postupy při zpracování zvoleného tématu. Obecným námětem pro výběr témat je letos zdravotnictví.

Kurz začíná třídenní sérií workshopů v Americkém centru v Praze (4. – 6. listopadu 2014, cca 9 – 18 hodin). Workshopy povedou odborníci z americké ProPublica (v anglickém jazyce) a přední odborníci na jednotlivá témata z ČR (v českém jazyce). Program bude upřesněn.

V období od 7. listopadu 2014 do 8. února 2015 budou týmy samostatně zpracovávat vybrané téma pod vedením přidělených mentorů v místě svého studia. Po dobu trvání kurzu se členové týmu scházejí minimálně 1x týdně na pracovní poradu. Každý druhý týden by se měla porada uskutečnit s mentorem, týmy posílají stručný zápis z každé porady organizátorům a svému mentorovi. V případě specifických potřeb je možné požádat o proplacení odůvodněných a mentorem schválených nákladů (doplňkové školení, doprava, odborná literatura, žádosti o informace apod.). Žádosti o proplacení těchto nákladů je potřeba konzultovat s organizátory předem, jejich proplacení je nenárokové.

Mezi lektory a mentory jsou Jana Ustohalová, Ondřej Kundra, David Macháček, Jaroslav Spurný, Pavla Holcová a špičkoví novináři z amerického investigativního týmu ProPublica oceněného Pulitzerovou cenou.

Závěrečné materiály (článek + rozhovor + infografika) se odevzdávají do 8. února 2015. Po 8. únoru 2015 mohou týmy své texty nabídnout médiím k publikování.

Kurz končí závěrečným setkáním (konec února 2015), během nějž bude vyhlášen nejlepší materiál, a účastníci dostanou písemné hodnocení své práce od porotců. Vybrané texty budou uveřejněny na www.zaostreno.org a na www.investigace.cz. 

Kdo se může přihlásit
Kompletní čtyřčlenné týmy studentů a čerstvých absolventů žurnalistiky a příbuzných oborů z České republiky a ze Slovenska, s velmi dobrou znalostí angličtiny. Celkem bude přijato maximálně osm týmů. Pro účast není potřeba znalost konkrétních technologií, je vhodné si s sebou přinést vlastní notebook s možností připojení k internetu.

Termíny
19. října 2014 – uzávěrka přihlášek
24. října 2014 – informace o přijetí/nepřijetí
4. – 6. listopadu 2014 – zahájení kurzu, série workshopů v Praze (cca 18 hodin)
6. listopadu 2014 – 8. února 2015 samostatná práce týmů na zpracování vlastního vybraného tématu.
8. února 2015 – odevzdávání závěrečné práce
konec února – prezentace závěrečných materiálů, vyhlášení nejlepšího textu

Cena kurzu
Kurz Achillova data III je pro přijaté účastníky zdarma. Dopravu, ubytování a stravu si hradí účastníci sami. Mimopražští účastníci můžou požádat o proplacení nákladů spojených s cestou a ubytováním. Žádost o tento příspěvek včetně zdůvodnění a předpokládaného rozpočtu odešlete paralelně s přihláškou na akce@zaostreno.org. Uhrazení těchto nákladů není nárokové, o jeho schválení budete informováni souběžně s informací o přijetí/nepřijetí.

Podmínky přijetí do kurzu a kritéria výběru:
– tým studentů žurnalistiky nebo mediálních oborů v ČR a na Slovensku
– velmi dobrá znalost AJ
– elektronicky podaná kompletní přihláška včetně motivačního dopisu (max 1500 znaků – je součástí přihlášky)
– do projektu nebudou přijímány týmy složené z absolventů kurzu Achillova data II. Účastníci kurzu Achillova data I se hlásit můžou.

Podmínky úspěšného absolvování kurzu
– přijetí do kurzu investigativní žurnalistiky
– účast na úvodním třídenním vzdělávacím kurzu v Praze
– samostatná investigativní činnost v týmu po dobu celého trvání kurzu, 1x týdně stručný zápis z porady týmu
– aktivní spolupráce s mentorem
– úspěšně prezentovaná závěrečná práce

Kurz pořádají Zaostřeno o.p.s. a České centrum pro investigativní žurnalistiku o.p.s. v úzké spolupráci s novináři z nezávislého newyorského newsroomu ProPublica.

Historie Achillova data
Achillova data I – série workshopů – datová a investigativní žurnalistika
Achillova data II (říjen 2013 – leden 2014) – kurz investigativní žurnalistiky, který úspěšně absolvovalo 7 skupin studentů žurnalistiky z Prahy, Brna a Olomouce.
Achillova data III (listopad 2014 – únor 2015) navazuje na stejnojmenný kurz investigativní žurnalistiky, který se uskutečnil na přelomu roku 2013/2014.