zdražení energie

Po sérii datových podcastů k volbám do Poslanecké sněmovny jsme se rozhodli v nich pokračovat, byť už ne s volební tématikou. Nové díly datových podcastů budou vycházet zhruba jednou měsíčně a budou se věnovat aktuálním tématům. V dnešní části se Josef Šlerka spolu se sociologem Danem Prokopem zabývají problematikou zdražování energií a otázkou, jak se tento jev promítne v životě českých domácnostech.  

Podle průzkumu organizace PAQ Research, publikovaného 15. prosince, se náklady na domácnost kvůli zdražení energií zvýší v průměru o 943 korun. Data byla pořízena od více než 1 700 domácností a průzkum zahrnoval různé otázky od příjmu domácností přes výdaje na energie až po typy smluv a dodavatele energií.

V podcastu se dozvíte, které skupiny obyvatelstva jsou zvyšováním cen energií nejvíce ohrožené, jak velké procento ze svého rozpočtu budou některé domácnosti vynakládat na výdaje spojené s bydlením a jak se to vše vlastně měří. Diskutující ale proberou i různé formy pomoci státu, jakou je například příspěvek na bydlení, a také proč jsou tyto formy pomoci tak obtížně dosažitelné i v případech, kdy na ně konkrétní občané mají kvůli své nelehké existenční situaci zřejmý nárok.

 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková