Pavla Holcová získala 2021 ICFJ Knight International Journalism Award

Zakladatelka a šéfredaktorka investigace.cz Pavla Holcová je druhou Češkou, která získala prestižní celosvětové ocenění 2021 ICFJ Knight International Journalism Award. Ocenění každoročně uděluje The International Center for Journalists (Mezinárodní centrum pro žurnalistiku), globální síť novinářů, která slouží k poskytováním školení, mentoringu, stipendií nebo finanční podpory.

Pavla Holcová je česká investigativní novinářka, zakladatelka portálu investigace.cz a držitelka několika mezinárodních i domácích ocenění. Jako jediná z České republiky byla přizvána do globální investigace Panama Papers, za kterou International Consortium of Investigative Journalists získalo Pulitzerovu cenu. V listopadu 2016 byla vybrána mezi sto New Europe 100 changemakers, 100 lidí, kteří mění k lepšímu region střední a východní Evropy. Pro rok 2018 pak byla vybrána do iniciativy European Young Leaders. V roce 2019 získala cenu PRIX IRENE za odvahu a touhu po pravdivosti. 

Pavla spolupracovala se slovenským kolegou Jánem Kuciakem na kaze odhalující vazby mezi italskou mafií a slovenskou vládou. Poté, co byl Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová v roce 2018 brutálně zavražděni, Pavla si slíbila, že bude v projektu pokračovat. Její odhodlání a zjištění přispěly k pádu tehdejší slovenské vlády. 

Ocenění získala nejen za její odhodlání ke své práci, ale také za ochotu spolupracovat a propojovat slovenská média. Když koncem roku 2018 v rámci Mezinárodní Organizace Investigativních Novinářů (OCCRP) od zdroje získala 70 TB uniklých dat, týkajících se policejního spisu o Marianu Kočnerovi, oligarchovi, který měl stál za vraždou Kuciaka a Kušnírové, neváhala a tato data sdílela s desítkami dalších slovenských médií. Na Slovensku zřídila Kočnerovu knižnicu, kam mohli slovenští novináři více než rok bezpečně docházet a koordinovaně data analyzovat. 

Jánova vražda a vyšetřování slovenských novinářů za spolupráce Pavly podnítily masové protesty na Slovensku a přispěly k vyšetřování bývalého generálního prokurátora, obviněním 21 soudců a rezignaci celého bývalého nejvyššího vedení policie. Pavla pracovala navzdory hrozbám politiků, úřadů, trolů a dokonce i dalších novinářů.

ICFJ prestižní ocenění předá novinářům 9. listopadu 2021.


Děkujeme za podporu všem našim čtenářům a dárcům. Pokud byste se také rádi přidali k těm, co nezávislou investigativní žurnalistiku podporují, přidejte se do Klubu neprůstřelných.