zdražení energie

Přesně dva týdny před volbami se Josef Šlerka v druhém díle podcastu O volbách a datech znovu setkává se svými hosty politoložkou Lenkou Hrbkovou z Masarykovy univerzity, novinářem a politickým komentátorem ze serveru aktuálně.cz Davidem Klimešem a s profesionálním volebním sázkařem Michalem Sirovým.

Minulý podcast byl zaměřen na hlubší vhled do pozadí jednotlivých voličských skupin. V dnešním dílu se více zdržíme u samotných průzkumů předvolebního veřejného mínění. 

Neboli jak se vyznat v různých druzích průzkumů, anket či ve specifických případech simulovaných voleb a jakou relevanci jim přikládat? 

A které z nich jsou nejvěrohodnější? Musí při jejich provádění agentury dodržovat nějaké standardy? A jsou k něčemu zákazy zveřejnovaní výsledků průzkumů poslední dny před volbami? Odpověď na poslední otázku se v různých zemích liší, nebude proto na škodu poslechnout si, jak zrovna tento problém vnímají odborníci, kteří přijali pozvání Josefa Šlerky do debaty. 

O volbách a datech I.

Mnohem více informací, postřehů a názorů o volbách a datech s nimi spojených ale samozřejmě uslyšíte v našem podcastu. Pokud vás zaujme, příští pátek si nenechte ujít jeho pokračování. 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková