Mafián influencerem

Během svého pětiletého působení na facebookové stránce ONORE e’ Dignita’ (Čest a důstojnost) si vysoce postavený člen mocné kalábrijské mafie ’Ndrangheta vybudoval fanouškovskou základnu čítající více než 18 tisíc osob. Tato bizarní stránka mimo jiné ukazuje, jak se mafie učí využívat nové možnosti šíření svého vlivu a propagace. Autor se však k zármutku svých fanoušků v roce 2017 odmlčel. Byl totiž odsouzen na 30 let do vězení a v jeho díle, zdá se, nikdo nepokračuje.

Mlčení je naše síla,. Naše slova jsou tvořena pohledy. Zdroj: Facebook ONORE e’ Dignita’

Neznalému oku by na první pohled profil ONORE e’ Dignita’ zřejmě připadal trochu podivný, ale nijak specificky zajímavý. Takových stránek s křičícími citáty a moudrostmi napsanými šíleným barevným fontem na neméně křiklavém barevném pozadí najdeme na Facebooku nemálo. Jenže Čest a důstojnost byla provozována jedním z bossů kalábrijské ’Ndranghety, nejmocnější italské mafie, jejíž vliv sahá i za hranice země. Autor Vincenzo Torcasio, z kalábrijského přímořského města Lamezia Terme, svými poněkud směšnými příspěvky, které kromě citátů prokládal srdíčky a svíčkami s přáními k Vánocům, tak budoval pro mafii tolik potřebnou značku. Čest a důstojnost zkrátka ukazuje, že šéfové organizovaného zločinu začali využívat digitálních technologií ke svému zviditelnění. 

„Mafie svou značku budovala vždycky. Ačkoli se změnilo médium, kterým ji propaguje, cíl zůstal pořád stejný,“ vysvětluje pro Financial Times expert na organizovaný zločin z Oxfordské university Federico Varese. „Jestliže disponujete obecně známou a vlivnou zločineckou značkou, nemusíte tolik používat násilí. Když si třeba chce někdo půjčit peníze a ví, že si je půjčuje od mafie, je mu jasné, že ji musí brát vážně. Jestliže tedy jedná se známým mafiánem, kterého předchází jeho mafiánská pověst, závazek spíše splní, a on už se pak nemusí uchylovat k násilí, které samozřejmě upoutává nepříjemnou pozornost. Zločinecká značka je tedy velmi dobrá investice.“

Opravdová žena neopustí svého muže v nesnázích, ale čelí překážkám s ním. Zdroj: Facebook ONORE e’ Dignita’

Být vyhlášeným mafiánem je sice dobré pro obchod, ale už horší pro utajení před policií. I v tom však spočívá riziko nelegálního podnikání. V každém případě Vincenzo Torcasio nedělal nic nového – už v osmdesátých letech v tomto směru spolupracovali známí mafiáni s novinami. Boss ’Ndranghety pouze zvolil inovativní metodu. Na profil ONORE e’ Dignita’ až do svého zatčení v roce 2017 čile přidával především fotografie s texty, které měly buď charakter motivačních citátů, nebo kritiky italských protimafiánských zákonů. Několikrát se na profilu objevily i fotky s tematikou vězení vylepšené citátem, a to včetně promo fotek pro americký seriál Útěk z vězení. 

Na profilových fotografiích figuruje skutečně Vincenzo Torcasio, samozřejmě s nezbytnými citáty. Na té poslední mafián kritizuje soudce, „žádá o respektování práv vězňů“ a je proti jejich mučení. Každá fotografie také obsahuje vodoznak ONORE e’ Dignita’ někdy i s názvem města původu a podpisem „Japonec“, autorská práva jsou zřejmě důležitá i pro mafii. Poslední fotografie, kterou stihl Torcasio před zatčením nahrát, zobrazuje měsíc nad mořem a text: „Mír, lásku a klid všem. Dobrou noc. Alias Japonec.“ Žádný z jeho příspěvků přímo nenabádá ke kriminální činnosti ani ji neschvaluje. Některé odkazují na všeobecnou nedůvěru k ostatním lidem a nutnost být stále ve střehu. U fotografie balíku eurových bankovek se naopak dočteme: „Když máš tohle, nevěříš nikomu.“

Podle kriminoložky z Univerzity v Essexu Anny Sergi se mafiánští bossové a jejich rodiny na propagaci organizovaného zločinu dívají zkrátka jako na propagaci způsobu života. V tom, že jsou součástí zločinecké organizace, klanu, vidí spoustu kladů, a tak chtějí ukázat a obhájit své hodnoty a identitu i před širším publikem. Přesněji řečeno se na sociálních sítích tak trochu chlubí, stejně jako si běžní lidé například fotí dobou večeři nebo své mazlíčky. Když nejde o informace, které by mohla police použít proti nim, mohou členové organizovaného zločinu na sociálních sítích čile působit, a jak ukázal Vincenzo Torcasio, také působí. 

Mír lásku a klid všem. Dobrou noc. Alias Japonec. Zdroj: Facebook ONORE e’ Dignita’
Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: Facebook ONORE e’ Dignita’