#zesvěta: Legendární kokainový král nejspíš jede domů

Jsou to tři týdny, co ruská vojska zaútočila na Ukrajinu a snaha Vladimíra Putina odstřihnout ruskou populaci od necenzurovaných informací dosáhla nových výšin. Jedním z příkladů je zablokování sociální sítě Instagram, kterou má na konci března nahradit ruská aplikace Rossgram. O jejím vývoji se dozvíte v našem pravidelném #zesveta. Dále si můžete počíst o kokainovém králi, kterému se nechce domů, o nelegálních cigaretách vyráběných v bývalém hotelu pro mazlíčky a o zadrženém palmovém oleji, který vyrábí otroci v Malajsii.  

Dvě tuny nelegálního tabáku v bývalém hotelu pro mazlíčky

Belgická policie ve spolupráci s Europolem uzavřela masivní továrnu na padělané cigarety. Ta se nacházela v bývalém hotelu pro domácí mazlíčky v belgickém Arlonu. V areálu byly zabaveny přibližně čtyři tuny tabáku a dva miliony již hotových cigaret. Dalších 40 milionů padělaných cigaret, pravděpodobně vyrobených na stejném místě, bylo zabaveno v přívěsech v průmyslové oblasti v belgickém Duffelu. Daňová ztráta, kterou podpultové cigarety napáchaly na belgické státní kase, se odhaduje na 20 milionů eur.

Více se dočtete na stránkách Europolu. 

Kokainový král Milána se možná vrací domů

Osud Rocca Morabita, drogového lorda a šéfa italské mafie ‘Ndrangheta, leží v rukou brazilského prezidenta Jaira Bolosonara, který má v nadcházejících týdnech schválit jeho vydání italským autoritám. Po Morabitovi, přezdívaném “kokainový král Milána”, pátrala italská policie již od počátku devadesátých let. V té době utekl pod falešnou identitou do Brazílie, kde se vydával za podnikatele v zemědělství. Poté se odstěhoval do Urugvaje, kde se mu dařilo žít v utajení až do roku 2017. Tam byl zadržen, když omylem zaregistroval svou dceru do školy pod svým opravdovým jménem. 

Morabito strávil v urugvajské věznici dva roky, než se mu podařilo v roce 2019 utéct, a to těsně předtím, než ho tamní úřady stihly předat italským soudům. V roce 2021 byl král znovu zadržen v Brazílii.

Pokud vás zajímá, jak to s Morabitem vypadá teď, přečtěte si celý článek na stránkách naší partnerské organizace OCCRP. 

Palmový olej za 2,5 milionu dolarů, zn.ruční otrocká práce

Američtí celníci zabavili v Baltimoru čtyři zásilky palmového oleje kvůli informacím, které naznačovaly, že byl vyroben malajskými otroky. Zadržené dodávky palmového oleje, který se nejčastěji používá jako příměs do potravin, nápojů, kosmetiky, gumy nebo vosků, se odhadují na téměř 2,5 milionu dolarů. Podle prohlášení americké celní správy byl palmový olej vyroben v Malajsii a to oběťmi moderního otroctví. Jeho cílovou destinací měly být zpracovatelské závody v americkém Delaware.

Více se dozvíte zde v tiskové zprávě amerického Ministerstva vnitra.

Do Ruska míří devadesátkové ICQ a alternativní Instagram

Místo Instagramu bude v Rusku fungovat „Rossogram”, aplikace vyvinutá Alexanderem Zobovem, bývalým spolupracovníkem zakladatele chatovací aplikace Telegram. Na konci března má nahradit ruskou vládou zákazaný Instagram. Zprvu budou Rossogram moci používat pouze špičkoví blogeři, během dubna se k němu ale dostanou i běžní uživatelé. Kromě ruského Instagramu se také jedná o znovuspuštění chatovací platformy ICQ, která byla populární v devadesátých letech.  

Celý článek najdete na portálu belsat.eu

 

Autorka článku: Anna Košlerová

Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková