The Laundromat – jak si stojí Česko?

Americká společnost Netflix přichází vtěchto dnech (18. října) s novým filmem lapidárně pojmenovaným The Laundromat. Hlavní roli ve snímku ztvárnila hollywoodská hvězda Meryl Streep. Její filmová postava se stala obětí pojišťovacího podvodu. Sama proto začne vyšetřovat, co se přesně událo, a takto pomalu odhalí obskurní finanční síť obepínající celý svět, skrze kterou se den co den perou nelegálně nabyté finanční výnosy.

Praní špinavých peněz, jak anglický výraz „money laundering“ běžně překládají média i veřejnost, je totiž celosvětovým fenoménem, který negativně ovlivňuje nejen ekonomickou situaci v konkrétních zemích, ale i společenské klima, transparentnost veřejného života a důvěru v zákon. Dnes, v době technologického i obchodního propojení celé planety, daleko více než v minulosti.

Film volně navazuje na rozplétání aféry Panama Papers neboli kauzu desítek tisíc offshorových firem, přes něž se v celosvětovém měřítku prováděly daňové úniky a podvody a praly špinavé peníze.Na odkrývání pozadí Panama Papers se ve spolupráci s Mezinárodním konsorciem novinářů (ICIJ) podílela i redakce investigace.cz.

Mimo to jsme v sériích článků popsali praní špinavých peněz získaných z hazardu, z obchodů s drogami, nemovitostmi či se zbraněmi, z tunelování státních zakázek i dotací, jak to praktikují například italská mafie ’Ndrangheta a nebo rodinné klany z postsovětských republik či pofiderní byznysmeni z bývalých komunistických států východní Evropy. Stranou nestojí ani Česká republika, v praní špinavých peněz hraje důležitou roli. Pokud se tedy, milí čtenáři, chcete na film The Laundromat dopředu připravit, a to i s českým přesahem, anebo film zhlédnete, téma vás zaujme a budete hledat další zdroje informací, tady jsou:

Praní špinavých peněz

Panama Papers

Paradise Papers

Česká spojka v ruské pračce

Architekt globální pračky

Jak Ázerbájdžán korumpoval evropské politiky

Ruská pračka značky Troika

Ruské miliardy v Česku