Home Databáze

Databáze

Impérium AB: Databáze firem Andreje Babiše

Impérium AB je vznikající databáze společností patřících Andreji Babišovi, které byly majetkově navázány na jeho osobu a po vzniku svěřenských fondů AB private trust I a AB private trust II jsou navázány na ně. Andrej Babiš svoje firmy do svěřenských fondů převedl ještě jako ministr financí v roce 2017, aby vyhověl ustanovením zákona č. 14/2017 Sb.

Součástí databáze je kromě Babišových firem (téměř 800) také přehled evropských dotací (v celkové výši dosahující téměř 11 miliard korun), které firmy čerpaly v době, kdy byl Andrej Babiš zapojen v jejich vlastnické struktuře, seznam osob figurujících v těchto firmách a mediální zmínky o těchto formách (více než 2000).

Cílem projektu Impérium AB je zprůhlednit obchodní vazby a zájmy, které by mohly ovlivňovat výkon veřejné funkce Andreje Babiše.

 

Impérium DK: Databáze firem Daniela Křetínského

Impérium DK je v pořadí druhá databáze z projektu Impérium, který má za cíl ztransparentnit neprůhledné a rozsáhlé podnikatelské struktury středoevropských oligarchů. Impérium DK se věnuje podnikatelským aktivitám čtvrtého nejbohatšího Čecha Daniela Křetínského. V databázi aktuálně najdete 301 firem, 1500 spřízněných osob a 581 dotací v celkové výši 310 milionů eur. Databázi i nadále aktualizujeme.