SecureDrop

Sdílejte s námi informace bezpečně a důvěrně.

Než začnete

Tento návod vás provede použitím služby Investigace SecureDrop. Snažte se přesně dodržovat jednotlivé pokyny, jsou důležité pro ochranu vaší anonymity.

Vaše chování na internetu může prozradit vaši totožnost. Pokud se nám rozhodnete svěřit citlivé informace nebo oznámit nelegální či neetické jednání, nesdílejte náš web na sociálních sítítch ani ho nenavštěvujte z pracovního, mobilního nebo domácího připojení k internetu.

Pro komunikaci můžete využít speciální službu, ke které se připjíte skrze síť Tor. Jelikož nejde o často užívanou technologii, měli byste se při jejím používání vyhnout pracovní či školní síti, případně dalším místům, kde může být síť monitorovaná. Rovněž si dejte pozor na bezpečnostní kamery, které by mohly zabírat vaši obrazovku. Zejména firemní sítě bývají důsledně monitorované, nesnažte se nás proto prosím kontatovat ze sítě vašeho zaměstnavatele!

Pokud pracujete s extrémně citlivými informacemi a obáváte se odvety od kriminálních organizací, bezpečnostních složek či státu, doporučujem vyhradit počítač (levný laptop) určený pouze pro komunikaci skrze SecureDrop. Použijte alternativní operační systém Tails, který stačí nastartovat z USB disku a který smaže vaši aktivitu po každém vypnutí.

Každý soubor nebo dokument obsahuje informace o svém zdroji a původu - kdy byl vytvořen, stažen, na jakém počítači byl vytvořen nebo uložen, jak se jmenoval autor a podobně. Tyto informace můžete ze souboru smazat pomocí nástroje Metadata Anonymization Toolkit, který je součástí zmíněného operačního systému Tails. Metadata následně z vámi zaslaných dokumentů očistí i naši novináři poté, co je obdrží.

Naše organizace striktne reguluje, kteří její členové mají přístup ke zprávám zaslaným skrze SecureDrop. Přihlásit se může pouze několik našich speciálně určených novinářů. Servery, na kterých SecureDrop provozujeme, jsou plně pod naší kontrolou, a žádná třetí strana nemá přístup k metadatům či dokumentům, které nám zašlete.

O své komunikaci s námi se s nikým nebavte, a to platí i v případě lidí, kterým věříte.

Postup jak bezpečne použít SecureDrop.

Připravte se

Pokud chcete zachovat svou anonymitu, je zásadní nepoužívat připojení k internetu nebo počítač, který je snadné spojit s vaší osobou. Raději použijte veřejně přístupnou wi-fi síť, například v knihovně, a počítač použijte svůj soukromý, nikoliv pracovní.

  • NESTAHUJTE Tor Browser, operační systém Tails nebo jiné nástroje v síti vašeho zaměstnavatele nebo u vás doma.
  • NEPOUŽÍVEJTE SecureDrop a Tor Browser v síti vašeho zaměstnavatele.
  • NEPOUŽÍVEJTE pro přístup na Tor Browser a SecureDrop pracovní zařízení (počítač, tablet, telefon).
  • NEPŘISTUPUJTE na SecureDrop z vašeho domácího připojení k internetu.
  • K SecureDrop přistupujte ze sítě, kde nemusíte prokazovat svou totožnost, jako například wi-fi v kavárně nebo knihovně. Vyberte si takové místo, kam obvykle nechodíte.
  • Použijte vlastní soukromé zařízení, ideálně vyhrazené jen pro komunikaci s námi, ideálně nový laciný laptop.
  • Dbejte na to, aby vám na displej nemířila bezpečnostní kamera.

Připojení

Jakmile jste připojeni k veřejné síti, například v kavárně či knihovně, stáhněte si a nainstalujte Tor Browser. Jako alternativu můžete počítač spustit z USB klíčenky zabezpečeného operačního systému Tails, který je k dispozici na https://tails.boum.org a už obsahuje Tor Browser.

První kontakt

Zapněte Tor Browser. Otevřete si náš SecureDrop na adrese: http://investigace.securedrop.tor.onion
nebo na
http://e2kkexl7exz6rg7fhl4oftkaeojm7wlbw567hqu2tbrjlixsjjoynzad.onion Postupujte podle návodu, poslat nám můžete dokumenty i obyčejné zprávy.

Pokud nám píšete poprvé, SecureDrop vám vytvoří unikátní heslo. Zapamatujte si ho. Pokud si ho zapíšete, papír zničte ihned, jakmile si heslo bezpečně zapamatujete. Heslo budete potřebovat, abyste se mohli znovu přihlásit, poslat nám další dokumenty, či si přečíst odpovědi od našich novinářů. Pokud heslo zapomenete a chcete nás znovu kontaktovat, jednoduše založte nové podání s novým heslem.

Co je SecureDrop?

SecureDrop je open-source projekt sponzorovaný nadací Freedom of the Press Foundation. Tento software prošel důkladnými nezávislými kontrolami zabezpečení, aby bylo zajištěno, že splňuje přísné požadavky na důvěrnost a ochranu proti úniku dat. Platforma SecureDrop je používaná k zabezpečení komunikace mezi žurnalisty a jejich zdroji (obvykle whistleblowery - oznamovateli). Pokud se s námi chcete spojit, můžete nám skrze SecureDrop anonymně zaslat zprávu nebo dokumenty. Naši novináři vám pak skrze SecureDrop mohou bezpečne odpovědět.

Podmínky ochrany soukromí najdete zde.