Kočnerova knižnica

Mezinárodní síť investigativních novinářů Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) dnes informovala, že získala obsah policejního spisu k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Jedná se o celkem 70 TB dat, v historii mezinárodních žurnalistických kauz tedy bezprecedentní objem. V prohlášení OCCRP se píše: 

70 TB dat k případu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, zdroj: OCCRP

„V průběhu vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové zajistila policie přibližně 57 TB (editováno 23. listopadu 12.36) elektronických dat pocházejících z telefonů, počítačů, bezpečnostních kamer a různých paměťových médií. (…) Po uzavření vyšetřování a podání obžaloby tato data získalo OCCRP. Data nám byla předána v naději, že přimějeme slovenskou justici k zodpovědnému přístupu a tím pomůžeme dosáhnout spravedlnosti pro Jána. V současné době datový tým OCCRP intenzivně pracuje na zpracování a katalogizaci dat, aby bylo možné je dále analyzovat.“

 

Obsah spisu vyhodnotilo OCCRP jako informace ve veřejném zájmu a chce je proto zpřístupnit slovenským novinářům. Upozorňuje ovšem na nutnost dodržování etických standardů:

„Naším cílem je data zpřístupnit k analýze a uchovat je v bezpečí, mimo území Slovenské republiky. Poskytneme k nim přístup slovenským médiím, která uplatňují nejvyšší etické a žurnalistické standardy a která budou jednat především ve veřejném zájmu. Data by měla sloužit jako důvěryhodný zdroj ověření informací a případně vyvracení dezinformací a lží v souvislosti s vyšetřováním.“

Celé vyjádření OCCRP v anglickém jazyce si můžete přečíst zde.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) je mezinárodní síť investigativních novinářů ze čtyř kontinentů, která sa zaměřuje na odhalování organizovaného zločinu, korupce a praní peněz. 

 

Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Poznámka redaktorů k editaci 23.11. ve 12.36 – v původním textu bylo uvdedeno 70 TB. Toto číslo je součet veškerého objemu zkopírovaných dat před vyčištěním. Opravený údaj 57 TB je po zpracování techniky OCCRP.