Prezident Filipín Duterte „anti-osobností” roku 2017

Síť investigativních novinářů Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) vyhlásila za Osobnost organizovaného zločinu a korupce za rok 2017 filipínského prezidenta Rodriga Duterteho. Tuto anticenu získal za to, že „z právního státu ve své zemi udělal frašku,” oznámil Drew Sullivan, editor OCCRP a jeden z devíti členů mezinárodní poroty, která posuzovala nominace navržené jak novinářskou obcí, tak veřejností.

„Není to typický zkorumpovaný lídr, korupci vdechnul inovativní ráz. Jeho komanda smrti se údajně měla zaměřovat na kriminálníky, v praxi však byla méně vybíravá. Vybudoval tak systém postavený na tyranii a zákonu přežití silnějšího. Výsledkem jsou zkorumpovanější, krutější a méně demokratické Filipíny”, dodal Sullivan.

Kromě Sullivana v porotě zasedli i Pavla Holcová, zakladatelka investigace.cz, Mark Galeotti, odborník na ruský organizovaný zločin, investigativní novinář Paul Radu nebo Luis Manuel Botello z Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů.

Porota Duterteho vybrala zejména kvůli vervě, s jakou se pustil do plnění slibu, že uplatní jakoukoliv taktiku, která užívání drog vymýtí. „Hitler zavraždil tři miliony židů. My máme tři miliony drogově závislých. Rád je všechny povraždím,” prohlásil skandálně Duterte.

Filipínské úřady oficiálně evidují 1,8 milionů uživatelů drog. Duterte dohlížel na vraždu více než sedmi tisíc, možná dokonce 12 tisíc z nich. Je obtížné tato čísla přesně určit, protože filipínská policie zametá pod koberec jakékoliv zprávy, které jsou k režimu kritické. A samozřejmě operuje mimo dosah veřejné kontroly.

„Duterte v anticeně porazil dva rivaly z Afriky: prezidenta Jihoafrické republiky Jacoba Zumu a dnes již bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho,” dodává Pavla Holcová.

V loňském roce anticenu vyhrál prezident Venezuely Nicolas Maduro, dřívějšími laureáty byli například ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev (2012), Vladimír Putin (2014) či premiér Černé Hory Milo Djukanović (2015). V roce 2013 byla cena udělena rumunskému parlamentu za sérii legislativních návrhů, které garantovaly poslancům imunitu před trestním stíháním v oblasti korupce. Tou dobou bylo totiž 28 rumunských poslanců za korupci odsouzeno či stíháno.

Více informací zde.