Pandora Papers: V hlavní roli Andrej Babiš

Andrej Babiš si přes své offshory poslal skoro 400 milionů korun, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud. Operace nese znaky praní peněz, shodují se odborníci.

V červenci roku 2009 požádala francouzská právní kancelář DB Artwell Advocats své kolegy z Panamy (právní kancelář Alcogal) o speciální službu pro svého českého klienta: zákazník chtěl anonymně založit firmy v diskrétních daňových rájích. Tím klientem byl Andrej Babiš, dnešní český premiér. O čtyři měsíce později Babiš tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun) svým způsobem neudělal nic jiného, než že poskytl sám sobě půjčku. A to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží.

Odborníci se shodují, že transakce nese znaky praní peněz. Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala, říká bývalý vyšetřovatel finanční kriminality, dnes konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamil Kouba.

Utajená operace se po letech dostává na světlo díky tomu, že z panamské právní kanceláře Alcogal unikly dokumenty, které získalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), jež následně přizvalo ke spolupráci reportéry z investigace.cz. Na základě těchto dokumentů je možné zrekonstruovat, co se po objednávce offshorové struktury od Babišových advokátů dělo dál. (Dokumenty najdete v naší Neprůstřelné sekci.)

Ostrov, na kterém nechtějí novináře

Panamská právní kancelář Alcogal založila pro svého klienta Andreje Babiše první firmu, Blakey Finance Limited, na Britských Panenských ostrovech. Jednatelem se stal Fernando Gil, nastrčený ředitel, jehož služby panamská kancelář pravidelně využívá. Dokonce tak často, že za svoji kariéru je veden jako jednatel ve více než 36 000 panamských společnostech. Za jeden Gilův podpis na právních dokumentech si Alcogal účtuje 50 dolarů. Nebýt úniku dokumentů, jméno držitele akcií Andreje Babiše by se nikdy nikdo nedozvěděl, protože bylo dohledatelné pouze v archivech právní kanceláře.

Britské Panenské ostrovy nebyly vybrány náhodou. Jde o zámořské území Spojeného království s přibližně 30 000 obyvateli, kde bylo v roce 2019 registrováno přes 300 000 aktivních firem. Ostrovy jsou kromě svých pohlednicových pláží známé tím, že je prakticky nemožné dohledat informace jinde běžně dostupné v obchodním rejstříku nejen o skutečném majiteli, ale často i o adrese firem, přes které tečou stamiliony dolarů.

Sídlo Blakey Finance na Britských Panenských ostrovech, Autor: Oliver Bullough
Sídlo Blakey Finance na Britských Panenských ostrovech, Foto: Oliver Bullough
  • Index utajení
Na žebříčku Index utajení, jejž pravidelně sestavuje mezinárodní organizace Tax Justice Network, se tento daňový ráj opakovaně objevuje v první desítce států, které o firmách registrovaných na svém území poskytují jen minimum informací. Toho v mnoha případech využívají drogové kartely, překupníci zbraní nebo zkorumpovaní politici.

Reportéři investigace.cz na Britské Panenské ostrovy vyrazili, aby tam vyhledali sídlo Babišovy firmy Blakey Finance Limited. Na toto karibské souostroví jim však místní vláda zakázala vstup na základě toho, že jsou novináři a přijíždějí na turistické vízum. Sdělili nám, že jejich policejní složky zjistily, že jsem kontaktoval určité osoby na tomto ostrově s tím, že bych s nimi chtěl dělat rozhovor, popisuje situaci redaktor investigace.cz Lukáš Nechvátal. Na moje žádosti o rozhovor a informace mi sice nikdo neodpověděl, ale dostal jsem se na jakýsi seznam nežádoucích osob a normální turistické povolení ke vstupu do země mi nestačilo. Podle místní vlády a šéfa imigračního oddělení jsem chtěl na ostrově pracovat, k čemuž potřebuji pracovní povolení.

Kde jsou ti páni? 

Šest týdnů po založení Blakey Finance do této firmy Andrej Babiš nalil 15 milionů eur, což se odrazilo v navýšení hodnoty jejích akcií (v přepočtu z eura na americkou měnu šlo o 22 160 000 dolarů). Firma poslala celý svůj kapitál jako půjčku další společnosti patřící Babišovi – Boyne Holding LLC, registrované ve Washingtonu. I tato společnost měla nastrčené ředitele – byli to Edgardo E. Díaz a María Vallarino, oba dodala panamská právní kancelář Alcogal.

Americká firma měla za tyto peníze nakoupit šestnáct konkrétních nemovitostí ve Francii, a to prostřednictvím své monacké dceřiné firmy SCP Bigaud (z 99,9 % ji vlastnil Boyne Holding a z 0,1 % Andrej Babiš osobně).

Právě tady začínají vycházet najevo skutečnosti, které nasvědčují tomu, že celá půjčka byla jen naoko. Ve smlouvě o půjčce jsou totiž chyby a také vynechané zásadní informace.

Za půjčku v tehdejší hodnotě 381 milionů korun nikdo neručil, ani nebyla kryta zástavou. Ve smlouvě o půjčce nebyl rovněž nastaven žádný jiný mechanismus, který by měl garantovat, že bude splacena. 

Přestože byla půjčka určena americké firmě Boyne Holding LLC na nákup nemovitostí, ty nakonec kupuje třetí společnost (totiž zmíněná monacká firma SCP Bigaud), která – což je důležité – nemá vůči věřiteli Blakey Finance žádný smluvní vztah. Takže pokud by americký dlužník přestal splácet, nepropadají nakoupené nemovitosti věřiteli.

Půjčka je ve smlouvě definována tak, že je splatná společně i s úrokem, a to 17. září 2019. Jenže obě firmy – jak věřitel, tak dlužník – před splatností půjčky zanikly bez jakéhokoli nástupce (Blakey Finance v roce 2015 a Boyne Holding v roce 2018). Není tedy jasné, jestli půjčku v hodnotě téměř 400 milionů korun vůbec někdy někdo splácel a zda ji někdy někdo vymáhal.

Když právníci v roce 2015 karibskou firmu Blakey Finance likvidovali, do dokumentů napsali, že společnost žádné dluhy ani majetky – v tomto případě pohledávky – nemá.

Pandora Papers: Momenty z podnikání Andreje Babiše

Co se s pohledávkou za půjčku mohlo stát ale naznačují další dokumenty. Společnost Boyne v roce 2013 schválila rozhodnutí, že její majetek – v tomto případě pohledávka ve výši 15 milionů eur (oněch 381 milionů korun) – může být zastaven oproti dvěma bankovním půjčkám ve výši 8 milionů eur, resp. 4 milionů eur od monacké pobočky banky Société Générale Private Banking. Jestli tato půjčka byla skutečně poskytnuta, už ale z dokumentů patrné není.

Půjčka jako poslední stupeň celé transakce by podle bývalého vyšetřovatele Kouby mohla být dalším znakem praní peněz. Společnost totiž od té chvíle může jako oficiální zdroj peněz uvést bankovní půjčku. 

Na kauze Pandora Papers pracujeme spolu s dalšími 600 novináři již několik měsíců.

A to i díky komunitě dárců, která naši práci podporuje. Přidejte se k těm, co nezávislou žurnalistiku podporují.

Půjčka se tímto způsobem používá už někdy od devadesátých let, kdy se offshory začaly hojně využívat. To schéma mi přijde jako z učebnice pro vyšetřovatele. V angličtině to dokonce má svůj název: Loan Back,“ vysvětluje Kouba.

Po celé operaci se tak téměř dokonale podařilo zahladit stopy, protože se slehla zem nejen po věřiteli Blakey Finance, ale i dlužníkovi Boyne Holding. Když společnost SCP Bigaud, která byla majitelem nemovitostí, reportéři investigace.cz hledali v Monaku, našli na její adrese pouze firmu, která na klíč“ zakládá a prodává další firmy. Její zaměstnankyně nám vysvětlila, že většina firem, které tady zakládáme, existuje jen na papíře, máme tady na ně složky. SCP Bigaud tady ale nesídlí. Ukončili jsme s ní kontrakt, protože neplatila poplatky. Naši adresu by tedy SCP Bigaud neměla používat.“  

Proč tak složitě?

Logicky se nabízejí otázky, proč Andrej Babiš, který už v té době patřil k nejbohatším Čechům a do jehož vstupu na politickou scénu zbývalo ještě několik let, prostě nekoupil francouzské nemovitosti přímo? Proč místo toho vytvořil tak komplikovanou a utajenou strukturu?

Offshorové schéma, přes které oněch 15 milionů eur putovalo, jsme bez uvedení Babišova jména ukázali pěti různým odborníkům, kteří se zabývají finanční kriminalitou. Shodli se, že nese znaky praní peněz.

Celé schéma mohlo být vytvořeno ze dvou důvodů za prvé utajit osobu, která peníze poskytla, a za druhé vzbudit zdání, že nákup nemovitostí se uskutečnil z peněz, které si osoba půjčila z legitimního zdroje, vysvětluje bývalý policejní vyšetřovatel Kamil Kouba. 

Christoph Trautvetter, analytik pro Netzwerk Steuergerechtigkeit a expert na ekonomickou kriminalitu, si celé schéma vysvětluje následovně: Dá se říct, že schéma s půjčkou bylo vymyšlené tak, aby původní investor zůstal mimo dohled patřičných orgánů. Půjčka je totiž nástroj, jak skrýt fakt, že jde o vlastní peníze konkrétní osoby. Půjčky totiž nebyly považovány za majetek, a nepodléhaly tak ohlašovací povinnosti mezi finančními úřady.

Povinnost nahlašovat i půjčky se změnila až v roce 2014.

Reportéři investigace.cz se vypravili do jihofrancouzského Mougins, aby zjistili, jak investice za téměř 400 000 000 korun do tří hektarů nemovitostí včetně zámečku vypadá. 

Letní sídlo manželů Babišových Chateau Bigaud. Foto: Zuzana Šotová
Letní sídlo manželů Babišových Château Bigaud. Foto: Zuzana Šotová

Hashtag: Cannes

Mougins je malebné městečko na francouzské Riviéře a leží necelých deset kilometrů od Cannes. Právě zde si Babišova monacká firma SCP Bigaud nakoupila za peníze z půjčky půlku ulice.

Pozemky o rozloze více než tři hektary s několika vilami se dají rozdělit na tři popisná čísla. První z nich je Château Bigaud, který se stal oblíbeným letním sídlem rodiny českého premiéra.

Andrej Babiš v Château Bigaud. Zdroj: Facebook Andreje Babiše
Andrej Babiš v Château Bigaud. Zdroj: Facebook Andreje Babiše

S kamarádkami a s nafukovacími plameňáky se tady Monika Babišová fotila například v roce 2018 v bazénu. Na dovolenou do zámečku jezdí každé léto, jak dokládají i další fotografie z jejího Instagramu, kde používá hashtag Cannes a příslušný letopočet. Fotí se zde i Andrej Babiš, například v červenci roku 2015 byl vyfocen rozvalený v člunu s popiskem 25.7. obhajuju rozpočet v Lánech, tak trénuju.

Další vila s rozlehlou zahradou s Château Bigaud sousedí, ale ani zahradníci, kteří zde pracují, netuší, kdo je vlastně jejich zaměstnavatelem. Osoba Andreje Babiše je ostatně velkou neznámou i pro další obyvatele Mougins, které reportéři investigace.cz při pátrání po nemovitostech premiéra oslovili. Ještě jako ministr financí si Andrej Babiš v Mougins otevřel restauraci Paloma. Ta na gastronomickém nebi raketově stoupala a Babiš se rád chlubil fotografiemi luxusních jídel nebo rychlým ziskem dvou michelinských hvězd. V roce 2019 ale restaurace znenadání zavřela, k velkému překvapení svého personálu. Dlouhodobě nevydělávala, uvedl tenkrát její manažer Jakub Šíp, jenž s Babišem dodnes spolupracuje.

Poslední pozemky s několika rezidencemi není skrze vysoké živé ploty vidět. Na zdi vedle kovové brány se nacházejí poštovní schránky s několikrát přelepenými českými jmény a s názvy firem spadajících pod svěřenský fond AB (AB private trust I). Když reportérka investigace.cz zazvonila na zvonek s názvy firem a zeptala se, zda se jedná o nemovitost Andreje Babiše, anonymní mužský hlas na druhém konci jen suše anglicky sdělil: „Není tu. Pak zavěsil. 

Firmy na zvonku a na schránce se nazývají EXOREP, I.M.O.R.E.P. a I.M.O.D.I.M. 

Všechny tři spadají pod společnost SynBiol a.s., která byla vložena do svěřenského fondu AB private trust I.

Nemovitosti na francouzské Riviéře podle kupních smluv, které si vyžádal náš francouzský kolega z Radio France od tamních úřadů, nakoupila monacká SCP Bigaud. Ta se ve výroční zprávě SynBiolu poprvé objevila v roce 2018 jako jeho akvizice. Jejím stoprocentním majitelem byla podle výroční zprávy firma I.M.O.D.I.M., která také spadá pod SynBiol. SCP Bigaud v roce 2020 zanikla sloučením s mateřskou firmou I.M.O.D.I.M.

To, za jakých okolností akvizice proběhla, odmítl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, který se vyjadřuje i za SynBiol, investigaci.cz sdělit. Jakožto soukromá firma si vyhrazujeme právo se k transakcím nevyjadřovat,” napsal Hanzelka. “Vše proběhlo zcela v souladu s platnými právními předpisy.”

Zdroj peněz – neznámý

Infografika se po rozkliknutí zvětší
Infografika se po rozkliknutí zvětší

Více než 381 milionů korun není částka, kterou by mívali lidé běžně k dispozici, a to ani velcí podnikatelé. Co bylo zdrojem tohoto bohatství ovšem z dokumentů, které jsme analyzovali v rámci projektu Pandora Papers, nijak nevyplývá.

V každém případě však Andrej Babiš vynaložil značné úsilí, aby skryl, že majitelem oněch 15 milionů eur (381 milionů korun) je právě on.

Kromě toho, že si k založení firmy vybral Britské Panenské ostrovy, tedy destinaci, kde jsou jména skutečných vlastníků firem nedohledatelná, se ke svým firmám nepřiznal ani v Česku.

Svou karibskou firmu Blakey Finance, která existovala až do roku 2015, ani washingtonskou Boyne Holding, zrušenou až v roce 2018, ale ani 0,1 procenta monacké SCP Bigaud, která je majitelem realit ve Francii, Babiš neuvedl v žádném majetkovém přiznání, jež byl povinen každoročně vyplňovat po vstupu do politiky a v nichž jinak vyjmenovává detailní pohled do svých majetkových poměrů od luxusních hodinek po životní pojištění nebo plat z Agrofertu.

Podle Lukáše Krause, právníka organizací Frank Bold a Rekonstrukce státu, se neuvedením akcií firem z daňových rájů Babiš dopustil přestupku.

Veřejný funkcionář musí přesně, úplně a pravdivě oznámit do registru oznámení majetek, který vlastní ke dni, jenž předcházel zahájení výkonu jeho funkce, oznámit pak musí i ten majetek, který v průběhu své funkce nabyl. Pokud veřejný funkcionář uvede v oznámení neúplné, nepřesné nebo nepravdivé údaje, dopouští se přestupku a hrozí mu pokuta až do výše 50 000 Kč, vysvětlil Kraus pro investigaci.cz. To, jak přísně se správnost majetkových přiznání politiků vymáhá a posuzuje, spadá do gesce příslušného obecního úřadu. 

Andrej Babiš má ale mnohem větší problém než možné uvalení pokuty ve výši až 50 000 korun. Ve Francii mu totiž na základě zákona o prokazování bohatství hrozí, že pokud neprokáže původ oněch 381 milionů korun, může být trestně stíhán a o své nemovitosti přijít.

Vyšetřování mu hrozí i v USA. A to vzhledem k tomu, že součástí celého schématu, jež nese znaky praní peněz, byla jeho americká firma.

Případ ale může začít řešit i česká policie. Pokud by shledala důvodné podezření z praní peněz, může celé schéma vyšetřovat. Vzhledem k tomu, že půjčka byla splatná až v roce 2019, by případ neměl být promlčený.

Andrej Babiš na námi opakovaně zaslané otázky k tajuplné transakci ani po čtrnácti dnech nijak nereagoval. Investigace.cz a zahraniční média spolupracující na tomto projektu se tedy chtěla akreditovat na jeho tiskovou konferenci s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, pořádanou 29. září v Ústí nad Labem. Právě investigace.cz a spolupracující média však byla ze seznamu pečlivě vyškrtnuta. Když byl Babiš při příjezdu na tiskovou konferenci přímo osloven reportérkou investigace.cz s otázkou na jeho karibskou firmu, ochranka jí zatarasila cestu.

Máte k textu nebo k projektu Pandora Papers nějaké doplňující otázky? Odpovědi na nejčastější dotazy jsme pro vás připravili zde.

 

Autoři textu: Hana Čápová, Pavla Holcová, Lukáš Nechvátal, Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.