OpenLux: ČESKO

Lucembursko se stalo tou nejlákavější destinací i pro velmi bohaté české firmy. Ty si čím dál častěji vybírají tuto zemi jako sídlo svých mateřských společností. Podle zprávy Bisnode A Dun & Bradstreet Company tak Lucembursko poprvé předstihlo i Nizozemsko a stalo destinací, kde lze založit mateřskou společnost pro firmy s největším objemem ovládaného kapitálu v základním jmění. 

Z naší databáze vyplývá, že v lucemburském rejstříku konečných uživatelů výhod je 234 osob (Čechů nebo lidí, kteří mají trvalý pobyt v České republice) uvedeno jako konečný uživatel výhod neboli jako majitelé společností. Na seznamu jmen jsou čeští oligarchové i vlastníci menších firem, italští realitní magnáti, kteří poslední desetiletí skupovali historické budovy nejen v centru Prahy, ale i zámky a barokní usedlosti po českém venkově, ruští majitelé plzeňských oceláren, ale například také výzkumnice Alzheimerovy choroby.

OpenLux: Kdo jsou opravdoví majitelé lucemburských firem?

Italští realitní magnáti

Jedním z důvodů, proč si v Lucembursku založit mateřskou společnost, jsou investice do nemovitostí. Lucemburské firmy zajistí nejen anonymitu vlastnictví, nýbrž dokáží i radikálně snížit daňovou zátěž svázanou s vlastnictvím lukrativních realit. Tato daň je v Lucembursku minimální, pohybuje se do jednoho procenta.

V lucemburském rejstříku konečných uživatelů výhod tak najdeme italské realitní magnáty, kteří se v Praze nechvalně proslavili tím, že skoupili historické budovy v lukrativních částech hlavního města, zavěsili na ně ceduli „Progettazione“ a nechali je chátrat. Situace se v posledních letech sice zlepšila a například rohová budova u zastávky metra Staroměstská už je opravená. Mnohé další budovy ovšem zůstávají v zoufalém stavu. 

K TOMUTO ČLÁNKU SE VÁŽÍ BONUSOVÉ DOKUMENTY PRO ČLENY KLUBU NEPRŮSTŘELNÝCH.

PŘIDEJTE SE K NAŠIM PRAVIDELNÝM PODPOROVATELŮM A ZÍSKEJTE PŘÍSTUP DO NEPRŮSTŘELNÉ SEKCE.

Jedním z těchto podnikatelů je Aldo Garzotto. Ten v devadesátých letech začal masivně investovat do realit v České republice. Zakladatel rodinného podnikání Garzotto úzce spolupracoval s vyšetřovaným italským byznysmenem Claudiem Leem Personnettazem. S tím podniká i v Lucembursku. Kromě toho, že jsou ze sousedních vesnic v italské provincii Aosta, je pojí i společné vlastnictví několika desítek firem.

Podle italského vyšetřovatele Giovanniho Polizziho je Personnettaz podezřelý z toho, že přes investice do českých nemovitostí pral peníze. „K investicím do realit byly použity peníze z daňových podvodů páchaných italskými občany. Tyto operace měly zastřít původ peněz,“ vysvětluje Polizzi.

Italské soudy ale Personnettaze osvobodili pro nedostatek důkazů.

Hra Monopoly o Mariánské Lázně

Radovan Vítek

Nejsou to ale jen Italové, kteří své nemovitosti spravují z Lucemburska. Český realitní magnát Radovan Vítek je zkušeným uživatelem daňové optimalizace i offshorových struktur. V Lucembursku má zapsané firmy, přes které své realitní impérium spravuje. Klíčová je CPI Property Group, lucemburská akciová společnost kótovaná na frankfurtské burze.

Od roku 2017 vyšetřoval Vítkovy aktivity lucemburský finanční regulátor Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF). Ten se měl zaměřit právě na to, jestli realitní společnost Orco byla nepřátelsky převzeta Radovanem Vítkem a pak vytunelovaná. 

CSSF měl totiž podezření, že během přebírání těch nejcennějších aktiv společnosti Orco došlo k tajné dohodě mezi Radovanem Vítkem a zakladatelem Orca, Francoisem Ottem. Mezi lety 2012 a 2016 měli oba podnikatelé společně konspirovat za účelem ovládnutí Orca. Podle obžaloby překročily jejich podíly už v roce 2013 úroveň 33,33 procent, a Vítek s Ottem proto byli povinni učinit akviziční nabídku ostatním akcionářům. To se ale nestalo a ostatní akcionáři tak podle žalobců investičního fondu Kingston Capital Management přišli na hůl. Podíl Vítka a Otta se postupně zvyšoval, až Orco zcela ovládli a vyvedli z něj ty nejcennější majetky.

Toto ovládnutí považovali manažeři fondu Kingston Capital za podvodné a podali žalobu jak v Lucembursku, tak v USA. K žalobě se připojila i firma Investhold Jiřího Diviše a Marka Čmejly. 

Kingstown Capital Management u soudu uvedl, že Vítkovi se podařilo odklonit z Orca nejhodnotnější aktiva a tím ho vytunelovat. Podle obžaloby měl fond kvůli jeho podvodným jednáním přijít o zhruba miliardu dolarů, v přepočtu více než 23 miliard korun. 

V USA byla žaloba zamítnuta pro místní nepříslušnost s tím, že soud má rozhodnout v Lucembursku. Celý text žaloby, který detailně popisuje schéma tunelování Orca, si můžete přečíst zde. Lucemburský soud ale žalobu zamítl v roce 2019. 

V Lucembursku má firmu i syn Radovana Vítka, Radovan Vítek junior. Jedná se o společnost Mountfort Investments, která je jediným vlastníkem české firmy F.I.R.S.T. Germany. Ta rovněž spravuje nemovitosti.

Portfolio Vítkovy firmy CPI v Evropě. Zdroj: CPI

Výzkum demence

Ne všichni, kdo se objevují v databázi, ale provádějí komplikované finanční machinace. V tomto směru může být příkladem Iva Holmerová, předsedkyně organizace Alzheimer Europe a členka správní rady Alzheimer Europe Association. Obě instituce sídlí v Lucembursku. 

To, že Alzheimer Europe neboli mezinárodní nevládní organizace, jejímž cílem je zvyšovat povědomí o všech formách demence, sídlí od svého založení v roce 1990 právě v Lucembursku, je podle Holmerové dáno tím, že organizaci založila a podporuje nadace lucemburské alzheimerovské společnosti. „Lucembursko obecně dává hodně peněz na péči o lidi s demencí,“ vysvětluje Holmerová.

„Máme transparentní účetnictví, které můžeme předložit,“ dodává. „Moje funkce je nehonorovaná, vkládám do toho svůj volný čas. Obvykle se setkáváme v Bruselu, Alzheimer Europe mi neuhradí ani cestovní výlohy, jen ubytování a jídlo v hotelu.“

Palanský: Jsme v začarovaném kruhu daňových úniků  

Čeští oligarchové

V Lucembursku mají své firmy i čeští miliardáři. 

Prvním příkladem je Zdeněk Bakala a jeho společnost Decolef Lux, přes niž ovládá své cyklistické týmy a Pro Cycling Holding, který společně s Katolickou univerzitou v Lovani vybudoval takzvanou Bakala Academy – centrum sportovního výzkumu na vytrvalostní sporty jako cyklistika či triatlon.

Jméno Petra Kellnera se v Lucembursku objevuje hned u čtyř společností. Jedná se o Online vydavatele a cestovní kancelář The Culture Trip (theculturetrip.com), firmu CW Investor, spravující hotel Carolia Westminster, a společnost PPF Holdings, skrze kterou Petr Kellner vlastní část mateřské společnosti svého impéria PPF. Poslední v Lucembursku zapsaná je pak nizozemská PPF Group a One Westferry Circus, které patří luxusní budova v londýnské finanční čtvrti Canary Wharf.

Daniel Křetínský je konečným uživatelem výhod čtyř lucemburských firem: Ruby Equity Investments, držící podíl v soukromé německé televizní stanici Prosieben, a Vesa Equity Investment, což je investiční společnost spoluvlastněná s Patrikem Tkáčem (47 %), která je podílníkem v britské poště Royal Mail, obchodech Foot Locker, v obchodním řetězci Casino nebo v obchodním domě Sainsbury’s. Zbývající společnosti jsou EP Investment a EP Investment II, jež spoluvlastní Křetínského Energetický a průmyslový holding.

Dividendy Michala Koreckého

Český miliardář Michal Korecký patřil v minulosti ke klíčovým manažerům strategického strojírenského gigantu Škoda Holding, v jehož čele stál svého času jeden z nejmocnějších mužů českého byznysu Martin Roman a který následně ovládla neprůhledná skupina Appian.

V roce 2016 propukla kauza Panama Papers a poprvé dala nahlédnout za oponu offshorového byznysu. Jeden z případů, které dokumenty uniklé z právní kanceláře Mossack Fonseca odhalily, byla i výplata dividend v hodnotě 1,7 miliardy korun pro Michala Koreckého. Způsob, jakým mu tato částka byla vyplacena, zaujal svou spletitostí. Na výplatu totiž Korecký použil komplikované schéma, které začínalo firmou OLVENO Investments z ostrova Samoa a pokračovalo přes Lichtenštejnsko na ostrov Guernsey. Jednatelem guernseyské firmy je pak společnost z Lucemburska Tigirs Elingue, kde je konečným uživatelem výhod opět Michal Korecký.

Michal Korecký v Lucembursku vlastní ještě společnosti Sursum Corda, NeXgen a NeXgen Partners.

Autorka článku: Pavla Holcová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.