zdražení energie

„Petr Pavel vede podle průzkumů o 16 procentních bodů. V Evropě se ještě nestalo, aby takový náskok stáhl volební protivník za měsíc, natož za týden,“ tvrdí Michal Sirový. Česká republika stojí před druhým kolem prezidentských voleb, které proběhne již tento víkend. O tom, jak dopadlo první kolo a co nás čeká v kole následujícím, společně hovoří v mimořádné podcastové sérií Josef Šlerka s politoložkou z Masarykovy univerzity Lenkou Hrbkovou, novinářem Davidem Klimešem, volebním sázkařem Michalem Sirovým a sociologem Danielem Prokopem.

Ve druhém kole se voliči setkají se jmény Petr Pavel a Andrej Babiš. Danuše Nerudová, která v prvním kole doplňovala tvojici favoritů, se oproti volebním průzkumům propadla o celých 6 procentních bodů. Jak podotýká David Klimeš, zapříčinit to mohli voliči, jejichž volební preference kolísala mezi táborem Nerudové a Pavla. Zároveň tým Nerudové dostatečně nezvládl odpovědět na kauzu ohledně problematických vysokoškolských titulů na Mendelově univerzitě, proto nedokázal navázat na předchozí rostoucí podporu, dodává Sirový.


Podcast je dostupný na všech podcastových platformách.

Jedním z faktorů, jež ovlivnily výsledek prvního kola, byla i média, především v souvislosti s televizními debatami. Podle politoložky Hrbkové ale debaty samy o sobě nemají tak velký dopad, jak by se mohlo zdát. „Aby debaty mohly mít vliv, muselo by se v nich stát něco velmi zásadního. Co ale vliv má, jsou následné analýzy, ve kterých média rozhodují, kdo danou debatu vyhrál. Tím se násobí jejich dosah a takové interpretování může ovlivnit dosud nerozhodnuté voliče.“

Ostatně formát televizních debat a způsob, jakým jednotlivé televize zvou kandidáty do vysílání, jsou podle Prokopa neřešitelným dilematem. Přesto by se o tomto tématu mělo v médiích mluvit, neboť podoby televizních debat se změnily jak v roce 2013, tak v roce 2018. Při první volbě Miloše Zemana došlo na superdebatu, které se mohli zúčastnit všichni kandidáti, v roce 2018 zase Zeman nepřišel ani do jediné debaty, říká Klimeš.

Necelý týden před druhým kolem vede Petr Pavel, a to rovnou o 16 procentních bodů. Andreji Babišovi na stáhnutí tohoto náskoku zbývá pár dnů. Na rozdíl od voleb v roce 2018, kdy proti sobě stáli Jiří Drahoš a Miloš Zeman, Pavel vede o podstatně více procent. „Podle lednových průzkumů tenkrát vedl Drahoš o 3 procentní body. To se dá jednoduše stáhnout během několika dní. Šance, že by Andrej Babiš stáhnul náskok, jaký má před ním Pavel, je ale nyní malá,“ dodává Sirový.


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková