Dozvuky Ázerbájdžánského laundromatu

Prezident Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE) Pedro Agramunt rezignoval na svou pozici. Stalo se tomu tak v průběhu vyšetřování korumpování vysoce postavených evropských politiků Ázerbájdžánskou vládou, o které jsme psali ZDE.

Popud k rezignaci podali členové Parlamentního shromáždění i z důvodu Agramuntovy návštěvy Sýrie v březnu tohoto roku, kdy se prezident hlavního poradního orgánu Rady Evropy, která v Evropě dohlíží na dodržování lidských práv, sešel spolu se členy ruského parlamentu s Bašárem al-Assadem, syrským vůdcem, který je mezinárodně obviněn z porušování lidských práv.

V prohlášení vydaném Socialistickou stranou, která je v Parlamentním shromáždění nejpočetnější, stojí, že „i za předpokladu, že byla schůzka osobní a soukromá, by v žádném případě nemělo být jméno PACE spojováno s úkony, které by mohly být objektivně zhodnoceny jako podpora Assadova režimu a jeho akcí vůči syrskému obyvatelstvu.“

Novým prezidentem se 10. října stala Stella Kyriakides z Kypru, která ve třetím kole voleb obdržela většinu hlasů a porazila tak Emanuelise Zingerise, litevského druhého kandidáta. Úřadovat bude až do ledna příštího roku, kdy se budou konat řádné volby na post prezidenta Parlamentního shromáždění.

Stella Kyriakides zvolena prezidentkou PACE. Foto: Klara Beck