Cena za mazlení: Nelegální obchod se psy je na vzestupu

Říkáme jim nejlepší kamarádi a jsou nedílnou součástí naší společnosti. Nelegální obchod se psy je ale podle zjištění OCCRP na vzestupu a řadí se mezi nejrychleji rostoucí odvětví černého trhu v Evropě. V Česku začala od prvního února platit novela zákona proti týrání zvířat. Má zlepšit podmínky chovu zvířat a zároveň usnadnit nakládání s problematickými chovateli. Otázkou zůstává, zda jsou zákony dostatečně přísné, zvláště v době, kdy si kvůli osamění plynoucímu z pandemických omezení pořizuje domácí mazlíčky čím dál tím více lidí.

O byznysu se psy se moc nemluví. Generuje ale více peněz než obchod s lidskými orgány, ohrožuje veřejné zdraví více než obchod s divokými zvířaty a statisticky zabije větší množství zvířat než Evropanů obchod se zbraněmi. Novináři z nadnárodní sítě investigativních novinářů OCCRP zmapovali nelegální obchod se psy. Plejáda zločinů, které překupníci páchají, je přitom značná, daňovými úniky a podvodným prodejem počínaje, obelháváním zákazníka, týráním zvířat, pašeráctvím a ohrožováním veřejného zdraví konče.

Prodejcem zvířat na černo může být paní Nováková z Horní Dolní, nabízející štěňata manželova loveckého psa, která pak z příjmů nezaplatí daně, nebo regulérní organizované zločinecké skupiny, jež působí nadnárodně a neustálou záplavou pašovaných drog, lidí a psů se snaží překonat možnosti celních správ. Z těchto dvou je samozřejmě mnohem nebezpečnější organizovaný zločin, který podle zjištění OCCRP pomalu převažuje nad malými neoficiálními chovateli a bude nadále růst. Tomu napomáhá i obrovský rozmach nejrůznějších online tržišť. Přestože o nelegálním obchodu s mazlíčky neexistují statistické údaje, OCCRP odhaduje, že jeho hodnota se pohybuje v řádech miliard korun. Celkově se hodnota obchodu se psy v Evropě – legálního i nelegálního – v přepočtu odhaduje až na 103 miliard korun ročně.

Podle zjištění neziskové organizace Eurogroup for Animals nabízí až 90 % inzerátů prodeje psů na online tržišti eBay chlupáče z nelegálních chovů – tedy z oficiálně neregistrovaných chovatelských stanic. Mluvčí organizace OCCRP vysvětlila, že nelegální obchod s mazlíčky se v Evropě řadí na třetí příčku po obchodu s drogami a se zbraněmi – jedná se o organizovaný zločin a mělo by se s ním i stejně nakládat.

Prodej zvířat online v mnoha zemích Evropy, včetně Česka, nepodléhá žádným zákonným regulacím. Hlavním problémem, proč je tento nelegální obchod přehlížen, je nedostatek dat a statistických údajů, ale také to, s jakou flexibilitou dokáže toto odvětví reagovat na nově přijímané zákony. Navíc, když přes hranice převážíte štěně bez papírů, téměř nic se vám nestane. Když převážíte kokain, je to už horší.

Je v zemi zákonem ošetřen prodej zvířat online? Ano / Ne / Regionálně“ Zdroj: Zpráva Eurogroup for Animals

Evropská komise nemá žádnou databázi, která by sjednocovala počet psů v jednotlivých zemích EU – na rozdíl od chovu hospodářských zvířat. Podle neziskové organizace Four Paws vykazuje roční evropská poptávka kolem 8 milionů štěňat, což nelegálnímu byznysu jen nahrává. Chov psů je redukován na co nejnižší možné náklady, zejména v zemích střední a východní Evropy. Chlupáči bez očkování a mnohdy příliš mladí, aby se o sebe dokázali sami postarat, jsou převáženi do celé Evropy. Kritická může být zejména absence očkování proti vzteklině. Nemoc v minulých letech způsobila problémy například v Nizozemsku nebo ve Francii a stopy jejího výskytu vedly právě k prodeji neregistrovaných štěňat.

Pejska je pak možné vyzvednout například na odpočívadle u dálnice, kam přijede napěchovaný v maličké kleci, nebo dokonce zamaskovaný v nějakém tajném úložném prostoru v autě. Taková zvířata jsou ale často nemocná a po několika dnech v novém domově umírají, což zasáhne nejen páníčkovy emoce, ale i jeho peněženku za účet od veterináře.

Když se řekne nelegální obchod se psy, kdekomu se možná vybaví v Česku často skloňovaný název „množírna“. Černý obchod se zvířaty se stejně jako jiný byznys řídí módními trendy. Majitelé registrovaných chovatelských stanic, s nimiž investigace.cz mluvila, se shodují, že v množírnách se nejčastěji vyskytují ty rasy, jež jsou zrovna populární. Před několika lety tak zažívaly boom čivavy, nyní jsou populární různá plemena buldočků.

Novela zákona o ochraně zvířat proti týrání, která začala platit 1. února, staví mimo zákon prodej psů a koček ve zverimexech i například na zmiňovaných parkovištích. Upravený zákon také začal pracovat s pojmem množírna a jejich provozování zakazuje – počet chovaných zvířat by měl být takový, aby žádné z nich netrpělo a mělo vhodné podmínky k životu. Profesionální chovatelé, kteří vlastní více než tři feny, musí uchovávat evidenci prodaných štěňat a novým majitelům štěňátek předat patřičné dokumenty a evidenční listy.

Na dodržování zákonů při chovu mazlíčků i hospodářských zvířat v Česku dohlíží Státní veterinární inspekce. „Z našeho pohledu je důležité, zda nejsou psi v kontrolovaném chovu týráni, zda jsou chováni ve vhodných podmínkách, mají povinné očkování proti vzteklině a zda chovatel plní další zákonné povinnosti. Není z tohoto pohledu rozdíl, zda se jedná o chov jednoho, dvou či 30 psů,“ vysvětluje mluvčí SVS Petr Majer. Zároveň k problematice množíren uvádí, že například ve srovnání s ostatními zeměmi o nich česká inspekce nemá dostatek dat.

Nevhodné podmínky chovu nebo i závažné týrání se ale v Česku skutečně nejčastěji týkají chovu psů. Zhruba 40 % veterinárních kontrol je ročně prováděno na základě udání, většina se pak děje podle dlouhodobých plánů, vycházejících z analýzy rizik. SVS v tomto směru často spolupracuje s policií.

„Ještě podstatnější než úprava legislativy je v této problematice edukace veřejnosti,“ upozorňuje Majer. „Dokud bude u nemalé části osob, které si pořizují psa či jiné zvíře, rozhodovat nízká cena či dokud budou někteří mít pocit, že koupí psa z množírny páchají dobro (ve skutečnosti dávají koupí množiteli důvod existence a pokračování jeho „podnikání“), vždy se najde část nepoctivých chovatelů, kteří riziko, že mohou být potrestáni, rádi podstoupí.“

Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: Flickr CC