Školení na AAU: Interaktivní grafika a datová žurnalistika

Anglo-americká univerzita v Praze si nás pozvala, abychom pro její studenty připravili investigativní projekt.

AAU2
Studenti AAU se měli šanci seznámit s datovou žurnalistikou a možnostmi vizualizací.

Jedna z nejstarších soukromých vysokých škol v Praze, Anglo-americká univerzita, si pozvala členy Českého centra pro investigativní žurnalistiku, aby pro její studenty přichystali projekt, ve kterém budou mít možnost poznat na vlastní kůži práci investigativních novinářů.

Tomuto přání jsme rádi vyhověli, a tak se zrodil nápad zmapovat v kooperaci se studenty fenomén podivných prodejen, které v posledních letech proměňují tvář Prahy. Než jsme však studentům nastínili jejich úkoly, na kterých budou v příštích týdnech pracovat, přiblížili jsme jim metody, které v našem centru při investigaci a vytváření interaktivních reportáží používáme.

Častokrát totiž nestačí pouze dobře odvedená práce na textu, která pochopitelně tvoří základ dobrého článku. Někdy je důležité umět získané informace správně prezentovat ve srozumitelném kontextu. S tím může pomoci řada volně dostupných nástrojů, které autorům umožňují vytvořit kvalitní infografiku, jež text doprovodí.

Jako dobré příklady, na kterých jsme v minulosti spolupracovali s naší mateřskou organizací OCCRP, jsme zvolili články The Russian Laundromat, The Landlord Spy a Azeri Enclave in Czech Republic. Tyto články pojí především zdařilé vizualizace, které dobře prezentují složitý systém proudění finančních toků mezi několika zeměmi.

Studenty také zajímalo, jak získáváme informace a stopy, jež nás vedou k rozhodnutí, na které kauzy se zaměřit. Mezi ty patří jednak důkladný monitoring obchodních rejstříků jednotlivých zemí i offshorových rájů, ale také tzv. leaky, tedy úniky utajovaných informací mezi nejznámější z nich patří web Juliana Assange WikiLeaks.

AAU1
Pavla Holcová studentům ukázala, jak vypadá kvalitní infografika.

Takové úniky však generují značné množství dat, které je potřeba přehledně a srozumitelně zobrazit. K tomu dobře poslouží například nástroj Visual Investigative Scenarios vyvinutý OCCRP. Ten umožňuje uživatelům vytvořit síť mapující propojení společností i osob zapojených ve finančních machinacích či nelegálních obchodech.

V takových kauzách také často figuruje řada takzvaných „proxy osob”, tedy zástupných zprostředkovatelů dosazených do vedoucích funkcí problematických společností. Tito lidé bývají placeni skutečnými majiteli firem, kteří využívají jejich jména ke skrytí vlastnictví společností.

Když jsme studentům objasnili základní úskalí, se kterými se mohou při investigaci setkat, doladili jsme konkrétní podobu jejich vlastní investigace. V příštích týdnech se především centrum Prahy stane jejich pozorovacím stanovištěm, v němž budou metodou tzv. „mystery shoppingu” sledovat předem vytipované obchody.

Vlastní zjištění následně pod naším vedením zpracují do podoby interaktivní vizualizace, která ukáže, kde se v metropoli vyskytuje nejvíce problémových prodejen a jakou činnost ve skutečnosti provozují.

Již nyní se těšíme na výsledky jejich pátrání. Ta nejzásadnější zjištění následně zveřejníme a budeme dále pokračovat v jejich investigaci. Pokud byste i vy chtěli uspořádat pro své studenty či kolegy školení v investigaci, digitální bezpečnosti či vizualizaci dat, rádi jej pro vás připravíme.