Podpořte nás!

Jsme tým o dvanácti lidech. Píšeme o velkých kauzách díky spolupráci s mezinárodními sítěmi špičkových investigativních novinářů.

Chceme, aby se naše informace dostaly co nejširšímu spektru čtenářů a pomohly veřejnosti činit informovaná rozhodnutí. Vše co publikujeme si můžete přečíst zdarma na našem webu. Jsme unikátní. Přinášíme informace, které by se jinak do českých médií nedostaly. Snažíme se být tam, kde právní stát selže.

Pomozte nám vést mocné lidi k odpovědnosti! Děkujeme.

Podpořte nás přímo na účet

Raiffeisenbank, Karlovo náměstí 10, Praha 12000
Jméno účtu: České centrum pro investigativní žurnalistiku
Číslo účtu: 6688088/5500
IBAN: CZ5355000000000006688088
SWIFT: RZBCCZPP
Kryptoměna

Rádi přijmeme i podporu v kryptoměně (BTC): 3ED1aW7ZciriZDKpSyBxH1iQEsBJHUmdwm

Přidejte se k našim pravidelným měsíčním podporovatelům a staňte se členy Klubu neprůstřelných! Jako člen klubu:

  • Získáte přístup k Neprůstřelným dokumentům.
  • Obdržíte od nás Neprůstřelný triko vyrobené z organické bavlny belgickou etickou značkou Stanley/Stella.
  • Budete od nás dostávat bonusové newslettery.
  • Čas od času se s námi budete moci potkávat.

Co je ale nejdůležitější – podpoříte práci nezávislých investigativních novinářů.

 

Co by vás mohlo zajímat

 

České centrum pro investigativní žurnalistiku je nezisková organizace, která provozuje web investigace.cz. Jsme financovaní především z darů a příspěvků.

Zdroje našeho financování pečlivě zvažujeme a prověřujeme, abychom se nedostali do střetu zájmů nebo neohrozili naši redakční nezávislost. Naše zásady přijímání darů a příspěvků si můžete přečíst zde. Prosíme vás, abyste se s těmito zásadami seznámili.

V současné době jsme financováni převážně granty od několika filantropických nadací, jejichž pomoci si velice ceníme. Dary od veřejnosti zatím tvoří menší část našich příjmů.V budoucnu bychom tento poměr rádi obrátili a vybudovali stabilní financování postavené na podpoře našich čtenářů a fanoušků.

Pravidelné měsíční dary od vás, čtenářů, nám umožní udržet si silnou redakční nezávislost. Naše práce se bude moct zaměřit na aktuální témata a zjištění, aniž bychom podléhali jakýmkoliv politickým či ekonomickým tlakům.

Vaše pravidelná dlouhodobá podpora je pro nás také morální vzpruhou. Je dobré vědět, že za námi stojíte.

Platební kartou/Online převodem PayU

Ať už byste nás rádi podpořili jednorázově, nebo se stali našimi pravidelnými podporovateli, vše můžete udělat skrze náš projekt na portálu Darujme.cz. Zvolit můžete metodu platební kartou, bankovním převodem či online převodem PayU.

Převod na účet

Raiffeisenbank, Karlovo namesti 10, Prague 12000 Jméno účtu: České centrum pro investigativní žurnalistiku
Číslo účtu: 6688088/5500
IBAN: CZ5355000000000006688088
SWIFT: RZBCCZPP

 

Kryptoměna

Rádi přijmeme podporu i v kryptoměně (BTC): 3ED1aW7ZciriZDKpSyBxH1iQEsBJHUmdwm

Potvrzení o daru

Vaše finanční příspěvky ČCIŽ si můžete odečíst od základu daně v daňovém přiznání za daný rok. Od nás k tomu potřebujete potvrzení o daru, které vám rádi zašleme.

Potvrzení o daru zasíláme automaticky vždy na konci ledna na adresu, kterou jste nám poskytli, a to souhrnně ke všem vašim příspěvkům v předchozím roce.

Pokud si nejste jisti, zda máme vaši aktuální adresu, napište nám prosím na info@investigace.cz.

Pokud namísto potvrzení o daru potřebujete darovací smlouvu, napište nám prosím na info@investigace.cz.

Kdo má nárok si odečíst dar ze základu daně?

Fyzické osoby, včetně zaměstnanců, si mohou od základu daně odečíst hodnotu darů, pokud jejich úhrnná hodnota v kalendářním roce přesáhne 2 % ze základu daně nebo činí alespoň 1.000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně (viz § 15, odst. 1 Zákona 586/1992 sb. o daních z příjmů).

Zaměstnanci, jimž daňové vyrovnání zpracovává zaměstnavatel, předkládají potvrzení o poskytnutí daru své mzdové účtárně. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) uplatňují odpočet darů z daní ve svém daňovém přiznání. Zaměstnanci, kteří si podávají vlastní daňové přiznání, uplatňují odpočet rovněž ve svém daňovém přiznání.

Právnické osoby si mohou od základu daně odečíst hodnotu darů, pokud jejich hodnota činí alespoň 2.000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 5 % z již sníženého základu daně. Tento odpočet nemohou uplatnit poplatníci, kteří nejsou založeni nebo zřízeni za účelem podnikání (viz § 20, odst. 8 Zákona 586/1992 sb. o daních z příjmů).